Har du koll på vilka försäkringar du har? De kan göra stor skillnad, såväl i vardagen som när det hänt något allvarligt. Och vid förändringar i livet, till exempel vid en separation, kan det vara extra värdefullt att få koll på dina försäkringsskydd.
En separation kan vara nog svår att hantera, både praktiskt och emotionellt. Därför är det lätt att missa att se till att försäkringarna hänger med i förändringarna. Men de kan ha extra stor betydelse för att du och dina nära ska få en ekonomisk trygghet i det nya livet.
5 försäkringstips vid en skilsmässa eller separation:
Relationen till ens nära och kära är det viktigaste vi har oavsett om vi lever ihop eller isär. Trygg-Hansa samarbetar med Go On som ger dig verktyg att stärka relationen eller bryta upp och gå vidare.
Försäkringar kan ge en större ekonomisk trygghet om det värsta händer, men de kan också underlätta i din vardagsekonomi om du till exempel skulle råka ha sönder något som du inte har råd att ersätta eller laga just då. För dig som privatperson finns det olika typer av försäkringar, och du har dem för att skydda dig själv, dina nära och dina ägodelar.
En privat försäkring är ett viktigt komplement till samhällets skydd, då samhällets ersättningar många gånger är mycket lägre än vad många tror.
En försäkring gäller oftast ett år i taget och priset du betalar för en försäkring kallas för premie. Om du inte betalar försäkringen upphör den att gälla. Så om du till exempel flyttar eller byter bil, se till att du tecknar en ny försäkring så tidigt som möjligt så riskerar du inte att bli utan ersättning om någonting skulle hända.
Om du äger en bil måste du enligt lag ha en trafikförsäkring för att få köra bilen. Trafikförsäkringen ska tecknas från den dagen du har köpt bilen. Trafikförsäkringen ersätter alla personskador och skador på annan egendom som du orsakat med bilen. Om du vill försäkra bilen ytterligare kan du teckna en hel- eller halvförsäkring till din bil.
En hemförsäkring ger ett grundläggande skydd och nästan alla i Sverige har en hemförsäkring så det är att rekommendera. Försäkringen skyddar bland annat dina saker vid en brand, skada och stöld. I hemförsäkringen ingår också ersättning vid många andra situationer:
En inkomstförsäkring är ett skydd som hjälper dig ekonomiskt om du blir arbetslös eller sjukskriven. Inkomstförsäkringen kompletterar samhällets skydd och ger ersättning vid inkomstbortfall. Inkomstförsäkring kan ingå i ditt fackliga medlemskap så hör med ditt förbund vad som gäller för dig.
En sjuk- och olycksfallsförsäkring kan ge ekonomisk kompensation om du blir sjuk eller är med om ett olycksfall. Den är viktig för att stötta dig ekonomiskt om du exempelvis blir sjukskriven. Om du har en försäkring genom jobbet eller facket, så gäller den ibland bara under arbetstid och oftast inte för sjukdomar. Med en sjuk- och olycksfallsförsäkring får du ett bra skydd dygnet runt både om du blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall.
De flesta föräldrar väljer att teckna en barnförsäkring. En barnförsäkring kan göra stor ekonomisk skillnad om någonting händer ditt barn. Försäkringens ersättning kan till exempel ge föräldrar råd att arbeta mindre om barnet behöver dem extra mycket, eller göra livet enklare om barnet inte kan arbeta som vuxen.
En gravidförsäkring är det enda skyddet som finns för det ofödda barnet. Trygg-Hansas gravidförsäkring finns i två varianter: en gratis och en man betalar en engångssumma för. Om man väljer att betala för försäkringen får man ett mer omfattande skydd som kan ge ersättning vid exempelvis graviditets- och förlossningskomplikationer, sjukhusvistelser och vissa diagnoser som barnet kan födas med. En gratis gravidförsäkring innehåller ett begränsat grundskydd som ger ersättning vid olycksfall eller dödsfall.
Livförsäkring kan ge ekonomisk ersättning till de efterlevande om du skulle avlida.
Alexandra Björnsson, Barnens försäkringsexpert
Trygg-Hansa
Alla nyfödda barn behöver få chansen att känslomässigt knyta an till en eller ett par personer. En otrygg anknytning ökar risken för svårigheter i livet.
Vad gör ni tillsammans, alltså bara ni föräldrar? "Inte mycket" blir svaret från många nyblivna föräldrar som försöker få livspusslet att gå ihop.
Endabarn och sladdbarn får mycket uppmärksamhet, de blir ofta duktiga på att ta ansvar. Det menar beteendevetaren som skrivit en bok om syskonrelationer.