När barn börjar äta vanlig mat
Från 4 månader kan du låta barnet få små smakprov av vanlig mat. Och från ungefär 6 månaders ålder räcker inte bröstmjölken som enda näringskälla.
Smakar det verkligen jordgubb bara för att det står på förpackningen och för att glassen är rosa? Hur smakar krusbär — strävt, prickigt, ostädat, fult, illgrönt eller kanske nyklippt gräsmatta? En effekt av målinriktad sinnesträning enligt den så kallade Sapere-metoden är att barnen lär sig klä sina känslor och sinnesförnimmelser i ord, och i bildspråk.
Alla har vi minnen i form av lukt och smak. Hjälp ditt barn utforska sina sinnen med hjälp av exempelvis Saperemetoden - "mat för alla sinnen" - och en smula fantasi!
Har måltiderna blivit fiskpinne-slentrian snarare än gemensam avnjutning av uppdukade frestelser? Dags att blåsa liv i förslöade smaklökar, Mat är inte bara god - den smakar nått, påpekar Inger Jonsson som doktorerat i ämnet "måltidskunskap".
– I Sverige säger vi i regel bara att "det är gott”. I vår kultur ingår det inte att prata om smaker och mat mer målande än så. Ett undantag är ju vinprovning, en slags lekfull sinnesträning för vuxna.
Och visst behöver vi påminnas om att mat inte bara är mat, nu när allt mer färdiga produkter innehåller allt större mängder socker och glutamat. Glassen har blivit allt sötare under senare år liksom den inlagda sillen. Snabbmaten tar över på bekostnad av enklare råvaror och en rad tillsatser för att det ska smaka som ”originalen”. Det finns studier som pekar på att artificiella färg-, smak- och konserveringsämnen kan bidra till kognitiva problem, bland annat vad gäller koncentrationsförmågan.
– Sinnesträning gör att barn uppfattar doft och smak bättre, och de blir mer medvetna om vad de stoppar i sig. Jag tycker att vi borde ha "sinneskunskap" på schemat i alla skolor, säger Inger Jonsson.
Och det finns mycket man kan göra hemma för att barnen ska bli mer medvetna om smaknyanser och doftsensationer. Kanske vill ni prova något av tipsen här nedan?
Hur effektiva är egentligen smaklökarna när vi håller för näsan?
Om vi luktar på en sak och stoppar något annat i munnen?
En grön banan luktar ingenting. Det är som om den ville berätta att den inte är mogen. En grillad köttbit luktar däremot lång väg, det kurrar kanske till och med i magen. Signalerna från luktsinnets har nått fram.
Liksom smaken kan lukten vara en varningsklocka. Dålig mat luktar sällan riktigt bra. Prova med att låta ett glas mjölk stå framme och lukta på den då och då.
Text: Åsa Fagerström, medicinjournalist
Från 4 månader kan du låta barnet få små smakprov av vanlig mat. Och från ungefär 6 månaders ålder räcker inte bröstmjölken som enda näringskälla.
Variera mellan olika sorters barnmat för att undvika tungmetaller. Låt inte barnet äta risprodukter varje dag. Välj rätt fisk. Fler hälsotips hittar du här!
Visst kan det vara besvärligt när barnet petar i maten. Men tvång att äta viss mat kan leda till mat-hat och trista måltider. Prova hellre andra lösningar.