Till innehållet
Familjen

Träna barnets smaksinne

Smakar det verkligen jordgubb bara för att det står på förpackningen och för att glassen är rosa? Hur smakar krusbär — strävt, prickigt, ostädat, fult, illgrönt eller kanske nyklippt gräsmatta? En effekt av målinriktad sinnesträning enligt den så kallade Sapere-metoden är att barnen lär sig klä sina känslor och sinnesförnimmelser i ord, och i bildspråk.

Alla har vi minnen i form av lukt och smak. Hjälp ditt barn utforska sina sinnen med hjälp av exempelvis Saperemetoden - "mat för alla sinnen" - och en smula fantasi!

Har måltiderna blivit fiskpinne-slentrian snarare än gemensam avnjutning av uppdukade frestelser? Dags att blåsa liv i förslöade smaklökar, Mat är inte bara god - den smakar nått, påpekar Inger Jonsson som doktorerat i ämnet "måltidskunskap".

– I Sverige säger vi i regel bara att "det är gott”. I vår kultur ingår det inte att prata om smaker och mat mer målande än så. Ett undantag är ju vinprovning, en slags lekfull sinnesträning för vuxna.

Och visst behöver vi påminnas om att mat inte bara är mat, nu när allt mer färdiga produkter innehåller allt större mängder socker och glutamat. Glassen har blivit allt sötare under senare år liksom den inlagda sillen. Snabbmaten tar över på bekostnad av enklare råvaror och en rad tillsatser för att det ska smaka som ”originalen”. Det finns studier som pekar på att artificiella färg-, smak- och konserveringsämnen kan bidra till kognitiva problem, bland annat vad gäller koncentrationsförmågan.

– Sinnesträning gör att barn uppfattar doft och smak bättre, och de blir mer medvetna om vad de stoppar i sig. Jag tycker att vi borde ha "sinneskunskap" på schemat i alla skolor, säger Inger Jonsson.

Och det finns mycket man kan göra hemma för att barnen ska bli mer medvetna om smaknyanser och doftsensationer. Kanske vill ni prova något av tipsen här nedan?

Så viktig är näsan

Hur effektiva är egentligen smaklökarna när vi håller för näsan?

Om vi luktar på en sak och stoppar något annat i munnen?

En grön banan luktar ingenting. Det är som om den ville berätta att den inte är mogen. En grillad köttbit luktar däremot lång väg, det kurrar kanske till och med i magen. Signalerna från luktsinnets har nått fram.

Liksom smaken kan lukten vara en varningsklocka. Dålig mat luktar sällan riktigt bra. Prova med att låta ett glas mjölk stå framme och lukta på den då och då.

Text: Åsa Fagerström, medicinjournalist

Träna på att urskilja nyanser – fem enkla tips

  • Upptäck nyanserna i maten! Den välsorterade glassdisken är en given träningsarena för varje barnfamilj med ambitionen att vässa sina sinnen. Blunda och gissa sorten, eller låt någon beskriva en smak, utan att använda ord som röjer vilken sort han eller hon tagit, och låt de andra gissa.
  • En provsmakartallrik kan man också svänga ihop av de många olika salladssorter som finns i butiken: romansallad, rossisallad, spenat, ruccola, groddar. Det är större chans att barnet börjar gilla sallad ifall hen får provsmaka sig fram till den godaste.
  • Passa på att köpa hem några olika sorters jordgubbar och kora familjefavoriten. De smakar faktiskt lite olika. Att jordgubbar innehåller sanslöst mycket nyttiga ämnen; vitaminer som folsyra, mineraler och antioxidanter gör ju inte saken sämre.
  • Till hösten kommer de svenska äpplena, många olika sorter med skillnader i smak och konsistens. Perfekt som sinnesträning.
  • Några olika sorters saft kan ersätta vinprovningen: Prova kombinationer och låt varje barn komponera sitt eget vinnarrecept. Låt dem ge en spontan beskrivning av smaken och etikettera flaskan med denna.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring