Så påverkar det du äter bröstmjölkens innehåll

Vad den ammande mamman äter, och har ätit, påverkar bröstmjölkens innehåll. Små mängder av olika proteiner och andra näringsämnen kan passera över relativt oförändrade från mammans mat till bröstmjölken och påverka barnet.

 

Vissa miljögifter som lagrats i mammans kroppsfett kan också överföras till bröstmjölken i mycket små, men mätbara, mängder.

 

Bröstmjölkens fetthalt men även dess lukt, smak och färg varierar. Exempelvis kan lök påverka mjölkens lukt och möjligen orsaka kolik. Gröna grönsaker, t.ex. broccoli, kan påverka färgen på mjölken. Det är vanligt att spädbarn reagerar med utslag eller ”prickar” under amningen utan att det för den skull beror på något i mjölken eller någon allergi. Men spädbarn som är mycket allergiska för exempelvis komjölksprotein kan reagera på de små mängder som kan passera intakt över till bröstmjölken.

 

Banta inte under amningen

 

Under graviditeten går mamman upp i vikt därför att fostret växer men också för att det sker en upplagring av näring inför amningen. Att amma hjälper därför kvinnan att återgå till den vikt hon hade innan hon blev gravid.

 

Men att banta samtidigt som du ammar är inte någon bra idé. Bantning gör att det frigörs miljögifter från ditt eget kroppsfett, som går över i bröstmjölken.

 

Fisk och miljögifter

 

I fisk och skaldjur finns det värdefulla näringsämnen, bl.a. omega-3-fett och D-vitamin.

 

Gravida och ammande kvinnor rekommenderas därför att gärna äta fisk 2 – 3 gånger i veckan.


Ät sparsamt av vissa fiskar:
Det finns tyvärr miljögifter (kvicksilver, dioxiner och PCB) i vissa fiskar, som du därför inte bör äta mer än 2 – 3 gånger per år. Hit hör bland annat abborre, gädda, gös, strömming samt vildfångad lax från Östersjön och de stora svenska sjöarna.


Ät istället gärna:
All odlad fisk, lax och laxfiskar, sej, rödspätta, kolja, makrill, sill m.fl. men även räkor, musslor och andra skaldjur, 2 – 3 gånger i veckan.

 

Fullständig och uppdaterad fisk-lista för ammande och gravida hittar du HÄR.

 

Kosttillskott och naturläkemedel

 

När du ammar bör du vara försiktig med kosttillskott och naturläkemedel om du inte känner till innehållet, och hur det kan gå över i bröstmjölken. Ginseng skall inte användas av ammande. Olika alger kan innehålla alltför höga halter av jod.

 

Alkohol och tobak

 

Alkohol går över i bröstmjölken men i mycket liten mängd vid normal konsumtion. Det är så lite att det inte påverkar barnet. Du kan därför dricka ett – två glas vin eller öl ett par gånger i veckan. Men det finns andra skäl till att man bäst avstår från alkohol när man är spädbarnsförälder.

 

Nikotin anrikas i bröstmjölken vilket betyder att koncentrationen av nikotin blir högre i bröstmjölken än i mammans blod. Om du inte kan avstå helt från cigaretter eller snus, försök då ändå minska konsumtionen och fortsätt amma. Bröstmjölkens unika egenskaper gör att det ändå är bäst för ditt barn att du fortsätter amma.

 

Läs gärna expertens svar på frågan om hur snabbt alkoholen går över i bröstmjölken.

 

Läkemedel

 

Kunskapen om hur läkemedel går över i bröstmjölken är ofullständig för många läkemedel. Tänk på det även när det gäller vanliga och icke receptbelagda läkemedel.

 

Om du blir sjuk och det blir aktuellt med medicinering, tala då om för läkaren att du ammar.

 

När du undrar och har frågor om något särskilt läkemedel kan du enkelt få mer information om läkemedel och amning på FASS för allmänheten.

 

Har du spädbarn kan du få mer information på BVC, där man också brukar dela ut skriften: ”Råd om mat till dig som ammar”, som du också kan ladda ner hos Livsmedelsverket.


Faktagranskad av:

Gudmund Stintzing,

barnläkare, docent