Familjen

Tuffa tider: försäkringen kan hjälpa dig

Högre räntekostnader, matpriser och elräkningar. I dessa tuffa tider är det många som måste skära ned på sina utgifter. Om du har otur och blir sjukskriven länge kan det bli extra svårt att få ekonomin att gå ihop. Tänk på att en sjuk- och olycksfallsförsäkring kan hjälpa dig.

Nu när boendet, maten och elen har blivit dyrare är det många som har svårt att få pengarna att räcka. Att drabbas av en längre sjukskrivning eller ett olycksfall kan därför bli extra svårt. Kom ihåg att en sjuk- och olycksfallsförsäkring finns där i en sådan situation och kan ge dig ett ekonomiskt tillskott. Här kan du läsa om vilka ersättningar du kan få.

Ansök själv och spara pengar

På senare tid har det blivit vanligare att personer tar hjälp av företag som mot ersättning kontaktar försäkringsbolagen för att ansöka om ersättningar. Det kan vara en bra hjälp men ofta är det enkelt att ansöka själv. Då slipper du en mellanhand och extra utgift till ombuden. Hos Trygg-Hansa kan du smidigt anmäla det som hänt dig.

Så lätt kan du anmäla och ansöka

Har din läkare sjukskrivit dig i mer än 30 dagar, eller har du fått en sjukdomsdiagnos eller skadat dig? Då ska du alltid börja med att anmäla det som hänt till ditt försäkringsbolag. Hos Trygg-Hansa gör du såhär:

  1. Gå till trygghansa.se och anmäl här.
  2. Logga in på Mina sidor på trygghansa.se där du ser ärendet och kan komplettera med datum för sjukhusvistelser, kostnader efter ett olycksfall, datum för sjukskrivningar med mera.
  3. När Trygg-Hansa har tagit hand om ditt ärende får du ett mejl om att det finns något nytt att läsa på Mina sidor. I brevet får du besked om din ersättning och annan hjälp som du har rätt till. Om du har valt papperspost får du brevet med posten istället.

Du kan också ringa om du hellre vill prata med någon. Om det gäller en livförsäkring ska du till exempel alltid ringa.

Vill du dra ned på dina kostnader?

Det finns flera sätt att minska priset på sjuk- och olycksfallsförsäkringen utan att förlora ditt viktiga skydd. Till exempel kan du välja ett lägre försäkringsbelopp. Det ger dig ett lägre pris på försäkringen, men minskar också ersättningen du får om du skulle råka ut för något. Du kan också ta bort något tillägg som du har valt eller välja en lägre ersättning för din livförsäkring, om du har en sådan. Det är bara att kontakta kundservice så kan de hjälpa dig med dina ändringar.

Följderna av att säga upp din sjuk- och olycksfallsförsäkring

Om du skulle bli långvarigt sjukskriven kan det vara svårt att leva på ersättningen du får av samhället. I en sådan situation kan din sjuk- och olycksfallsförsäkring hjälpa dig på flera sätt. Till exempel kan du få ersättning för nedsatt arbetsförmåga och rehabilitering så att du fortare kommer tillbaka till arbetet. Om du har avslutat försäkringen saknar du det skyddet och om du senare vill återuppta försäkringen är det inte heller säkert att det går. Då behöver du svara på nya frågor om din hälsa vilket kan ge undantag i försäkringen – eller leda till att du inte kan få en ny försäkring.

Om du vill undvika den risken är det därför bättre att du drar ned kostnaderna för försäkringen, än säger upp den helt.