Familjen

Sjal eller bärsele – vad är bäst?

Bär du ditt barn i sjal? Tänk på säkerheten. Jämfört med bärselar, kräver sjalar extra uppmärksamhet för att din lilla älskling ska sitta tryggt och säkert.

En mamma med sin bebis i en bärsjal.

Närhet till din bebis, avlastning och fria händer.
– Att bära sitt barn i en bärsele eller sjal kan både vara mysigt och praktiskt. Men det finns några saker att känna till. En bärsjal lägger större ansvar på dig som förälder än en bärsele, säger Lisa Halvorsen, barnförsäkringsexpert, Trygg-Hansa.

Tänk på att bebisen inte ska kunna glida ur 
I bärsjalar kan det bli för stora hål vid benöppningar och på sidorna som barnet riskerar att glida ur. Det har hänt att barn har fallit ut genom alltför stora öppningar. Både bebisar och föräldrar har olika kroppsform så därför passar inte samma knytning för alla.

– Följ instruktionen till bärsjalen och knyt ordentliga knutar som håller för barnets tyngd, säger Lisa Halvorsen.

Se till att ditt barn får tillräckligt med luft 
Barnet behöver fria luftvägar och kroppen får inte tryckas ihop när du bär barnet. Om barnets haka pressas mot bröstkorgen kan luftvägarna blockeras. I värsta fall kan ditt barn varken få syre eller skrika för att få hjälp.

– Ha alltid uppsikt över barnets ansikte när du bär barnet i sjalen. Försäkra dig också om att tyget inte täcker barnets näsa eller mun, säger Lisa Halvorsen.

Bärselen – så väljer du rätt
En bärsele ska ha fästpunkter, nackstöd för de minsta och öppningar som barnet inte kan ramla ur för att vara så säkra som möjligt. Välj en bärsele som är märkt med EN 132092-2. Då följer den säkerhetsstandarder. 

Det behövs säkerhetskrav för bärsjalar
Det ska tas fram en europeisk standardmärkning för bärsjalar, men än så länge finns det inga publicerade krav. Därför har du som bär barnet ett större ansvar att göra det på ett säkert sätt.

Tänk på det här

  • Läs instruktionerna noga. De följer med bärsjalen och bärselen.
  • Bebisar som inte kan hålla upp huvudet ska ha en bärsele med nackstöd.
  • Knyt eller fäst så att öppningarna i selen eller sjalen inte är för stora. Annars finns det en risk att barnet glider ur.
  • Se till att barnets luftvägar hålls fria.

Källa: Konsumentverket