Familjen

Rätt dos astmamedicin?

Fråga:

Min son som är 10 år har fått utskrivit symbicort turbohaler 160 um. Han har nu fått sömnsvårigheter, koncentrationssvårigheter och trötthet.

När jag är inne och tittar i FASS så verkar det som han har fått utskriven för stark medicin. Borde han inte fått symbicort mitt turbohaler som är 80 um.

Skall han fortsätta med denna medicinering eller skall vi avbryta den?

Svar:

Det brukar sägas att för att alla läkemedel med positiva effekter också har inneboende bieffekter. Ibland kan biverkningarna vara så uttalade att man inte bör använda läkemedlet.

I din sons fall kan hans sömnbesvär och koncentrationssvårigheter vara biverkningar orsakade av hans astmamedicin. Enda sättet att ta reda på hur det ligger till är att ta ett avbrott i medicineringen och se om symtomen då försvinner.

Om de sedan återkommer när han startar med Symbicort så ökar sannolikheten förstås ytterligare för att han faktiskt har biverkningar av sin medicin. Jag tycker därför du ska kontakta den läkare som ordinerat läkemedlet för att få råd!

Däremot tror jag inte att han fått fel dos. Det finns två barnstudier av totalt 262 barn i åldern 6-11 år som citeras i FASS-texten, där dosen 160 mikrogram budesonid (det som din son fått) gavs 2 gånger dagligen med såväl god effekt på astman och utan allvarligare biverkningar.

När det gäller läkemedelsbehandling av barn så tvingas vi barnläkare tyvärr ganska ofta behandla med läkemedel som inte är utprovade på ett tillräckligt stort antal barn för att läkemedelsbolagen säkert ska kunna presentera lämpliga doseringar och hur biverkningspanoramat ser ut. Vi får ofta räkna om doserna som är lämpliga för vuxna och anpassa dem till barnen. Detta gäller även läkemedel mot astma. Med åren har det blivit bättre, och nu för tiden har många läkemedel prövats på barn, t ex Symbicort. Ett sätt för att få detta att hända har varit att ge läkemedelsbolagen förlängd ensamrätt på ett läkemedel om de kan uppvisa välgjorda barnstudier.


Besvarad av:

Henrik Arnell, barnläkare, överläkare

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring