Till innehållet
Familjen

Lotta upptäckte en knöl i sitt ena bröst

Ditt hem, dina prylar. Dina barn. Allt detta har du förmodligen försäkrat. Men hur väl skyddad är du själv? Lotta är försäkrad genom Trygg-Hansas sjuk- och olycksfallsförsäkring. För hennes del innebar det över 150 000 kronor i ersättning. Men hur gick det egentligen till i praktiken, när hon fick veta att hon hade fått sjukdomen bröstcancer? I den här artikeln kan du läsa om hur Lotta fick hjälp tack vare försäkringen.

Dagen efter att Lotta (som egentligen heter något annat), upptäcker en knöl i sitt ena bröst besöker hon sin husläkare, som remitterar henne till en kirurgmottagning för mammografi. Vid undersökningen upptäcks det som Lotta befarade: en tumör. Bröstet måste opereras bort, bedömer kirurgen.

Två veckor efter upptäckten opereras Lotta. Tack och lov ser allt bra ut vid kontrollerna efteråt. Både före och efter operationen får Lotta stöd av en psykolog, och redan en och en halv månad efter operationen kan hon börja jobba igen.

Trygg-Hansa hjälper Lotta hela vägen

Med en privat sjuk- och olycksfallsförsäkring är du skyddad dygnet runt, för både olycksfall och många sjukdomar.Trygg-Hansa bidrar med ekonomiska tillskott hela vägen, från upptäckten av sjukdomen till behandling och rehabilitering. Lotta får till exempel hjälp med att komma i kontakt med psykologen och försäkringen ersätter upp till tio behandlingstillfällen samt resorna till och från mottagningen. I samband med operationen stannar Lotta på sjukhuset i tre dagar. Det får hon 1 050 kronor för, då varje dag på sjukhus ger 350 kronor i ersättning. Efter operationen är Lotta sjukskriven i en och en halv månad, och för det får hon ett engångsbelopp på 3 000 kronor.

Över 150 000 kronor i ersättning

Att operera bort ett bröst klassas som organförlust, vilket i sin tur innebär en nedsatt funktionsförmåga (så kallad medicinsk invaliditet) på fem procent. Lotta har valt ett försäkringsbelopp på en miljon kronor till sin försäkring. Det innebär att hon får fem procent av den summan i ersättning för hennes nedsatta funktionsförmåga, 50 000 kronor.

Själva bröstcancern är dessutom en sjukdom som ger rätt till ersättning. Efter att diagnosen har ställts får Lotta tio procent av sitt försäkringsbelopp, i detta fall 100 000 kronor.

Så fungerar försäkringsbeloppet

Ersättningen beräknas utifrån försäkringsbeloppet. Individuella försäkringar går oftast att teckna på flera olika nivåer och främst är det ersättningen för invaliditet som påverkas av försäkringsbeloppets storlek.

Det blev Lottas totala ersättning

Totalt ger Lottas försäkring henne en ersättning på 154 050 kronor – pengar som är skattefria och utan självrisk.

Försäkra dig och familjen

Med vår sjuk- och olycksfallsförsäkring får du och familjen ett bra skydd dygnet runt.

Läs mer och teckna sjuk- och olycksfallsförsäkring