Nu har det gått mer än ett år sedan allt förändrades av coronapandemin. Resor ställdes in, möten och aktiviteter bokades av, distansarbete och mycket annat har varit och är utmanande och annorlunda. Paula Terselius, legitimerad psykolog, ger här kloka strategier för att må bättre om du känner dig nere.
När efterlängtade möten ställs in och planer vi sett fram emot vänds upp och ned kan väntan på att få träffa dem vi längtar efter blir lång. Det kan påverka oss på en rad sätt, både psykiskt och fysiskt. Påskhelgen och andra vårledigheter framöver är för många av oss nära kopplat till traditioner, fest och social samvaro. Inför vårens helger vet vi inte hur vi kommer att kunna träffas, hur många som kan samlas, vilka rekommendationer vi har att förhålla oss till och vilken risk vi tar när vi ses. Osäkerheten och alla frågor som är svåra att få svar på får olika konsekvenser för oss.
Som människor och individer är vi olika och hanterar också den här typen av utmaningar på olika sätt. För någon kan en mer stillsam påsk med få närvarande kanske till och med kännas som en lättnad och för någon annan kan det vara förknippat med känslor av besvikelse och saknad. Ibland kan känslan av besvikelse leda till att man känner sig uppgiven eller nedslagen, särskilt om det blir flera besvikelser i rad.
Vi människor är flockdjur. Vi behöver varandra, social kontakt och bli sedda i andras ögon. Det är lätt hänt att vi blir lite passiva när vi känner oss uppgivna eller missmodiga. Psykologen Paula Terselius har tips på strategier för att motverka dessa känslor. Även om det kan kännas bäst att träffas i verkligheten så är telefon eller videosamtal bättre än inget.
För den som bor ensam och saknar den nära dagliga kontakten med någon kan ensamheten göra sig extra påmind i tider av distansering. Här är Paulas råd:
– Känslor av ensamhet underlättas ofta av någon form av aktivitet eller sociala initiativ. Finns det någon du kan hålla kontakten med telefonledes? Finns det någon du skulle vilja skriva ett brev till? Om du har tillgång till internet så kan du ta reda på om det finns andra i din situation som möts över nätet eller till exempel tränar tillsammans utomhus.
Hur gör vi då för att på bästa sätt stötta de som har mist någon och går igenom en sorgeprocess? Vi människor går igenom sorg på olika sätt och det finns ingen regel för vilken typ av stöd som fungerar för alla, men här kommer några saker att tänka på:
Av:
Paula Terselius, legitimerad psykolog
Uppdaterad mars 2021
Idag har forskningen bevisat att du kan bilda nya hjärnceller hela livet. Se vilka vanor som ökar din motivation, ditt fokus och din känsla av meningsfullhet och glädje.
Studsmatta ger massor av rörelseglädje, starka ben och bra kondition! Men hur hoppar ditt barn säkert?
Har social distansering, nedstängda gym eller inställda tävlingslopp sabbat dina träningsmål och gjort dig mer stillasittande? Här kommer tips på hur du kan ställa om träningen under våren och sommaren, hitta motivationen, förbättra hälsan och hålla dig skadefri.