Till innehållet
Familjen

Tidiga tecken på graviditet?

Fråga:

Jag hade sex för ca 3 veckor sedan och vi hade inte kondom. Några dagar efter vi hade haft sex så blödde jag.

Nu mår jag dåligt och har humörsvängningar, jag kan börja gråta fast jag inte ens är ledsen. Jag har ont i brösten, dom är väldigt ömma vid just en viss punkt.

Jag har också väldigt ont i magen om man trycker på den. Har ont vid höften ibland, är så grymt sugen på sötsaker hela tiden, är trött och orkar knappt gå upp från sängen. Det här är väldigt olikt mig, om jag är gravid så är jag bara i vecka 3?

Ska jag göra graviditetstest? Behöver verkligen råd! tacksam för svar!

Svar:

Ja vad kan man tänka i ditt fall. Med tanke på att det var så pass nyligen som en eventuell befruktning ska ha skett har jag inte något svar att komma med förutom detta:

De symtom du beskriver kan förutom graviditet också vara tecken på PMS. Det låter dock på ditt brev som att dessa sensationer som ömma bröst, sötsug och trötthet är något ovanligt för dig. Så starka graviditetstecken i tidig graviditet är ovanligt men inte omöjligt.

En bedövande trötthet och ökat sötsug är inte ovanligt nu när vi går mot den mörkare tiden på året.

I ditt brev skriver du inte var i din menscykel som detta oskyddade samlag ägde rum. I en någorlunda jämn menscykel är chansen/risken som störst att bli gravid cirka två veckor efter senaste mensens första dag, för det är runt den tiden som ägglossningen sker.

Det bästa sättet för dig att få reda på huruvida du är gravid eller inte är att köpa ett graviditetstest. Det vanliga är att man gör graviditetstest efter utebliven mens, detta förutsätter i och för sig en någorlunda stabil menscykel. Om din menscykel är mycket oregelbunden så kan du ta ett graviditetstest tre veckor efter det oskyddade samlaget för att få svar.

Jag hoppas att detta svarar på din fråga.

Lycka till!


Besvarad av:

Gudrun Abascal, barnmorska

Fakta, tips och expertsvar

Försäkra dig under graviditeten

Vår gravidförsäkring skyddar dig och ditt ofödda barn under graviditeten.

Läs mer och teckna gravidförsäkring