Familjen

Gravid utan ägglossning?

Fråga:

Hej. Jag slutade nyligen med mina P-piller, efter 8 års tid. Hade oskyddad sex tre dagar senare, dock ingen utlösning i mig, vad vi tror.

Skulle nu haft mens vad jag tror, räknar efter när jag skulle haft den om jag fortfarande åt P-piller. Haft väldigt ömmande bröstvårtor i ca två dagar nu, hårda också. Kan det vara möjligt att bli gravid så fort?

Jag hade ju inte ens ägglossning när vi hade sex, enligt beräkning skulle den kommit tio dagar senare. Krävs inte det för att det ska bli barn? Eller hur länge lever spermier?

Vet ju inte när jag ska ha min mens eftersom jag inte haft någon sen jag slutade med P-pillren. Innan hade jag regelbundet, och det är det jag går på nu att jag skulle få den ungefär som när jag åt P-piller.

Svar:

Ja det kan bli många funderingar kring det här med mens, ägglossning och om man är gravid när man slutat med p-piller. Något riktigt bra svar kan jag tyvärr inte ge.

Svårt att veta när ägglossningen sker när man slutat med p-piller eftersom man inte kan gå på sista (blödning)/mens eftersom ägglossningen sker cirka 14 dagar innan man får sin mens. Nästa problem är ju att både ägget och spermierna har en livslängd som gör att det inte är enbart tidpunkten för själva ägglossningen och samlaget som är av betydelse. Ett ägg lever cirka ett dygn, medan spermierna kan leva upp till 5 dygn.

Att du har spända bröst kan ju också betyda att du är på väg att få din menstruation, inte ovanligt med spända bröst då, men kan också vara ett tidigt tecken på graviditet. Mitt förslag är att du tar en graviditetstest, det är nog det enda som kan ge bra besked om hur det står till.


Besvarad av:

Gudrun Abascal, barnmorska

Försäkra dig under graviditeten

Vår gravidförsäkring skyddar dig och ditt ofödda barn under graviditeten.

Läs mer och teckna gravidförsäkring