Familjen

Liten blödning - ändå gravid?

Fråga:

Jag är 24 år gammal och har under de tre senaste åren haft väldigt oregelbunden mens, ibland har det uteblivit i över 6 månader. Nu är det 3 månader sedan sist. För cirka en månad tillbaka så bestämde jag mig tillsammans med min sambo att försöka skaffa barn. Vi har sedan dess haft oskyddat sex.

För cirka 1,5 vecka sedan började jag må dåligt. Halsbränna/sura uppstötningar/illamående, förhöjd kroppsvärme, “mörkblå” linje runt bröstvårtorna, uppsvullen mage samt en dags sparsam blödning i söndags. En blödning som först var brunröd när jag upptäckte den till att snabbt övergå ljusrosa. Kan detta tyda på en eventuell graviditet? Är det möjligt att det kan ske så snabbt? När bör jag testa mig för att inte testa mig för tidigt?

Svar:

Tack för din fråga. Med tanke på att din menstruation varit så oregelbunden blir det svårare än vanligt att ge dig ett bra svar. De symtom som du beskriver kan helt klart tyda på att du är gravid, trots att du haft en liten blodtillblandad flytning. Det är inte ovanligt att det förekommer en liten blödning vid tiden för mens, även om detta blir svårt att säga i ditt fall. Ibland förekommer det även en så kallad implantationsblödning vid befruktningen.

Det enda säkra sättet att få ett svar på en om du är gravid eller inte är att göra ett graviditetstest. Dagens tester är mycket tillförlitliga och i regel visar de positivt svar cirka 14 dagar efter befruktning. I vanliga fall rekommenderas det att man gör graviditetstest vid utebliven mens men detta förutsätter en någorlunda jämn menscykel. I ditt fall rekommenderar jag att du tar ett test nu samt ett test om 14 dagar om du inte fått mens innan dess.

Lycka till!


Besvarad av:

Gudrun Abascal, barnmorska

Gravidfakta, tips och expertsvar: