Familjen

Graviditetsdepression igen - varför drabbas jag?

Fråga:

Jag har frågor kring depression under graviditeten.

Det pratas mycket om förlossningsdepression och depression under graviditeten som är kopplat till oro eller minnen av tidigare upplevelser som väcks under graviditeten.

Jag är gravid för tredje gången och har nu min tredje graviditetsdepression. Jag känner att jag inte fått svar på varför jag reagerar som jag gör när jag blir gravid. Fick min första depression i samband med utmattning (som inte blev diagnoserad) då mitt yngre syskon dog i en olycka i samband med detta. Var då dålig i ett år.

Sedan det varit mycket händelser, flera plötsliga dödsfall av yngre släktingar, husbygge och kämpande med att bli gravida. Så jag förstår om jag skapat en benägenhet för att drabbas av depressioner. Men varför gör just graviditeten att jag får en depression?

Denna gång började det nästan innan jag visste att jag har gravid. Vid de två tidigare graviditeterna så här det börjat släppa ett par veckor innan förlossningen.

Nu har jag en läkare som förstår mig men har haft läkare, mödravård personal och psykologer som jag inte alls känner har förstått mig. Denna gång valde jag att byta MVC för att hon så rakt ut att det inte har med graviditeten att göra.

Mycket tacksam för svar.

Svar:

Till att börja med så vill jag beklaga att du tidigare mött olika personer inom professionen som du inte fått stöd av. Det är ju trots allt deras uppgift att bistå och stödja kvinnor under graviditeten med olika problem. Att du nu haft kraft att byta till en annan mödravård där du nu får stöd och hjälp av en läkare och barnmorska gör mig glad.

Till din fråga varför du reagerar med att gå in i en depression när du är gravid finns det nog inte något bra svar på, utan mera olika antaganden.

Vad man vet är att kvinnor som tidigare i livet gått igenom depressioner har lättare att också drabbas under en graviditet. Däremot finns det olika teorier varför kvinnor drabbas lättare just under en graviditet än annars. Att vara gravid är ju något som är en mycket stark livshändelse i en kvinnas liv både existentiellt, känslomässigt och kroppsligt, där hormonerna också spelar en stor roll och bidrar till att sättet att tänka och känna kan förändras.

Min erfarenhet från när jag träffat kvinnor med tidigare depressioner, som väntar barn, så har de haft liknande erfarenheter som du. Det är inte ovanligt att den som tidigare i livet har gått igenom traumatiska händelser och känslor, som tycks bearbetade, ändå kan komma tillbaka under graviditeten.

Gravida kvinnor kan ofta berätta att de inte har samma förmåga att hålla ”starka känslor” ifrån sig som annars. Om det nu är hormonerna, eller det faktum att det händer så mycket i kroppen, eller att livet ställs på sin spets när man väntar barn, eller alltihop - det är nog svårt att säkert säga.

För mig är det en självklarhet att kvinnor med tidigare depressioner ska få extra stöd och hjälp under sin graviditet. Jag vet också att jag inte är ensam att tycka så inom professionen.

Lycka till!


Besvarad av:

Gudrun Abascal, barnmorska

Försäkra dig under graviditeten

Vår gravidförsäkring skyddar dig och ditt ofödda barn under graviditeten.

Läs mer och teckna gravidförsäkring