Familjen

Pappan vill att dottern hpv-vaccineras

Fråga:

Jag har en dotter på 12 år. Pappan har ensam vårdnad, har jag inget som mamma att säga till om?

Vår dotter ska vaccineras mot hpv. Hon vill själv inte ta den sprutan, dessutom så har det skrivits mycket om just det vaccinet att det kan vara farligt och att även personer dött av vaccinet, min dotters pappa tvingar henne ändå att ta den, trots att hon har väldigt dåligt immunförsvar och riskerar att bli väldigt sjuk om hon tar den.

Vad kan jag som mamma göra? Vad har jag rätt till, och har hon själv rätt att bestämma om hon vill ta den eller inte?

Svar:

Vaccinet skyddar mot ett virus, som kallas humant papillomvirus (hpv). Vissa typer av hpv orsakar cellförändringar på livmoderhalsen och könsvårtor. Cellförändringarna kan efter flera år utvecklas till cancer. Flickor i årskurs sex har vaccinerats av elevhälsan några år nu. Därför finns det nu stor erfarenhet av vaccinet, hur det skyddar och vilka biverkningar, som förekommer.

Därför tror jag att du kanske blandar ihop det här vaccinet med något annat vaccin du läst om. Hpv-vaccinet har visat sig ge en god skyddseffekt mot de hpv-virus, som kan orsaka livmoderhalscancer. Det vi också sett är att biverkningar, t.ex. tillfällig smärta, svullnad och yrsel är vanligt i samband med vaccinationen. Däremot har man inte sett allvarliga biverkningar och några dödsfall har inte förekommit.

Om det är pappan som är vårdnadshavare, så är det han som har det yttersta ansvaret och rätten att bestämma om han tycker att din dotter skall ha hpv-vaccin. Men enligt Barnkonventionen så har din dotter rätt att bli lyssnad på och uttrycka sin åsikt. Vaccinationen är frivillig och om hon absolut inte vill så kan man inte vaccinera henne med tvång. Man kan ju ta upp frågan igen om vaccination efter några månader. Tala gärna med sjuksköterskan och läkaren på elevhälsan för mer information. Jag är själv övertygad om att hpv-vaccinet är ett bra och ”snällt” vaccin. Personligen skulle jag låta vaccinera min egen dotter om jag hade en tolvåring. Jag hoppas verkligen att ni alla tre skall komma överens.


Besvarad av: Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Läs gärna mer om det svenska risker med vacciner.

Eller våra artiklar om när föräldrar är oense vid skilsmässa och delad vårdnad.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring