Familjen

Olämpligt presentera ny partner?

Fråga:

Min exfru har träffat en gammal skolkamrat på puben. Efter tre dagar lät hon honom och hans son träffa våra tre barn.

Hon säger till våra barn, att de är kompisar, men de träffas i princip varje dag. Nu har det gått tre veckor och barnen säger att den nye killen, och hans son, sover över ibland.

När jag frågar exet säger hon att hon inte vet om de är tillsammans eller om förhållandet kommer att hålla. Mina barn trivs med dom och det är ju bra.

Jag är arg och irriterad, för jag tycker inte man ska introducera någon för sina barn, om man inte är säker på ett långvarigt förhållande. Båda är nyseparerade och verkar mest söka tröst hos varandra.

Hur blir det med bl.a. barnens trygghet när det tar slut mellan dem? Hur påverkar det barnen när det tar slut och exet hittar en annan och börjar om på ny kula? De kommer säkert inte att våga anförtro sig till den nya killen då, tänker jag.

Våra barn mår fortfarande dåligt efter skilsmässan, och går hos BUP. De behöver komma till ro, känner jag.

Jag skulle inte låta min nya flickvän träffa mina barn när jag har dem, om det inte är riktigt seriöst och jag tror att hon är bra för mina barn. Jag skulle träffa henne varannan vecka, under lång tid, när jag inte har mina barn. Är jag helt fel ute??? Jag har flera vänner som tycker likadant, men mitt ex håller förstås inte med...

Vad säger ni?

Svar:

Hej! För det första vill jag informera om vad gällande lagstiftning stadgar. Det är den förälder som har hand om barnen som bestämmer vilka människor barnen ska träffa. I ert fall innebär det att mamman helt självständigt bestämmer när era barn ska träffa hennes familj, vänner, nya partners osv. Som pappa till barnen har du ingen rätt att hindra henne, även om du anser att hon agerar felaktigt.

Du kan välja att agera på flera olika sätt. Om du anklagar mamman för hennes agerande och försöker få henne att ändra sitt förfaringssätt, är risken stor att ert samarbete försämras. Om du säger till barnen att mamman agerar felaktigt kommer barnen att hamna i en svår situation. Jag rekommenderar att du håller dina tankar och känslor för dig själv.

Det kommer en tid då du ska introducera barnen för din nya partner. Då kan du visa barnen, och mamman, att man kan göra på ett helt annat sätt. I bästa fall inser mamman att hon kanske ska agera på ett annat sätt, om hon ska introducera en ny partner någon gång i framtiden.


Besvarad av Mats Klasson, föräldrarådgivare

Läs mer råd om när föräldrar är oense efter skilsmässa.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring