Hyr en bostad

Bekymmersfritt boende

Kanske gör du som de flesta: börjar din bostadskarriär med att hyra en lägenhet. Det är oftast helt bekymmersfritt. Du betalar hyra och får tak över huvudet, vatten i kranarna, värme i elementen och ström i kontakterna. Ändå är det en del du bör tänka på.

 

Hyr rätt så här

  • Hyr du bostad i andra hand ska du kolla att hyresvärden, eller bostadsrättsföreningen, har godkänt andrahandsuthyrningen. Annars kan du bli tvungen att flytta i förtid. Skriv ett hyresavtal, så att du säkert vet vad som gäller.
  • Besiktiga lägenheten innan du flyttar in så att du och hyresvärden är överens om vilka skador som finns i lägenheten när du tar över. Det gäller förstås både om du har ett förstahandskontrakt och om du hyr i andra hand.
  • Hyr du möblerat får du antagligen betala hyra för möblerna. Påslaget bör inte vara större än 15 procent.
  • Hyran ska du betala i förskott, även om du inte får någon avi. Missar du betalningen kan du bli av med lägenheten. Hyr du i andra hand kan du förväntas betala flera månadshyror i förskott och/eller ge uthyrare en deposition, pengar som ska täcka eventuella skador som uppstår i lägenheten. Det kan bli mycket pengar, så var försiktig med vem du betalar till.
  • Om du har ett så kallat rivningskontrakt har du ingen rätt att få hyresavtalet förlängt när värden säger upp det. Du har inte heller rätt till någon ersättningslägenhet.
  • Skaffa en hemförsäkring. Den kostar ungefär 100 kronor i månaden. Att köpa allting nytt blir dyrt, även om du inte tycker att du har så mycket värdefulla saker. Många hemförsäkringar innehåller dessutom mycket annat, som skydd på resan, hjälp om du hamnar i en rättstvist, krävs på skadestånd eller behöver krishjälp.
  • Om du målar om i din lägenhet ska du vara lagom vågad och mycket noggrann.

Väljer du udda färger eller gör ett oproffsigt jobb kan du få betala en ommålning när du flyttar. Det bästa är att fråga hyresvärden innan du sätter igång.

– Var rädd om grannsämjan. Fråga grannarna eller hyresvärden om det finns några regler när det till exempel gäller rökning, grillning, musik och fester just i ditt hus.

 

 

Uppdaterad mars 2021,
Trygg-Hansa


Hjälp!

Är du osäker på om du betalar för hög hyra, är missnöjd med standarden eller skötseln av fastigheten ska du i första hand prata med din hyresvärd. Kommer ni inte överens kan du kontakta närmaste Hyresnämnd (det finns åtta i Sverige). Har du ett förstahandskontrakt kan du även vända dig till konsumentrådgivaren i din kommun.

Läs mer om dina rättigheter och skyldigheter här:

 

Boupplysningen.se

Hallå konsument

Hyresnämnden

 

Var rädd om dina saker

Glöm inte hemförsäkringen, som innehåller även annat.