Familjen

Bo ihop

Det finns massor av skäl att bo ihop. Man kan vara kär, sällskapssjuk eller bara ha lite tunn ekonomi. För vissa är det helt friktionsfritt att dela livsrum, men för de flesta ökar förutsättningarna för ett lyckligt samboförhållande med lite ordning och reda som grund.

Bestäm vad som gäller

Egentligen är det ganska enkelt: kom överens om vad det är som gäller hemma hos er. Hur ofta städar vi? Handlar vi och lagar mat tillsammans eller var för sig? Hur gör vi med gäster och fester och var går gränserna för mitt och ditt? Delar vi på alla räkningar eller betalar vi varannan? Inga svar är fel, så länge ni tycker likadant.

Berätta för varandra om era egenheter. Blir du galen av hårstrån i handfatet eller doften av ägg på morgonen, så tala om det.

Dela upp kylskåpet

Kylskåpet kan ni dela upp så att ni har en hylla för gemensamma varor och varsin för ”egen” maten. Att märka sina saker är ett annat alternativ.

Gemensamma utgifter

För era gemensamma matinköp kan ni skaffa ett medlemskonto eller medlemskort i närmaste mataffär. Ni kan också ha ett gemensamt bankkonto som ni har varsitt betalkort till. Swish är annars en bra och, än så länge, gratis mobil banktjänst som gör det enkelt att dela på kostnader. Ladda ner appen och anslut ditt konto i internetbanken.

Hemförsäkring

Om ni äger möbler och annat i lägenheten tillsammans kan ni ha en gemensam hemförsäkring. De flesta försäkringsbolag godkänner också att ni delar på hemförsäkringen även om ni inte äger bohaget tillsammans. Ni ska i så fall vara noga med att meddela försäkringsbolaget vilka personer som ingår i försäkringen. Alternativet är att ni skaffar varsin hemförsäkring. Med studenterbjudande behöver det inte bli särskilt mycket dyrare.

Här kan du läsa mer om hemförsäkring

Kontrakt och uppsägning

Kom överens om vem som ska stå på hyreskontraktet och vad som gäller om någon av er vill flytta. Hur lång ska uppsägningstiden vara och hur gör ni när ni ska hitta en ny hyresgäst?

Uppdaterad mars 2021:Trygg-Hansa

Var rädd om dina vänner

Att vara nära kompisar är ingen garanti för att man trivs att bo ihop. Det kan vara precis tvärt om. Egenheter som är charmiga och kul hos en kompis kan bli irritationsmoment hos den du delar lägenhet med. Så var rädd om dina vänner – välj din sambo med omsorg.

Försäkra ditt hem

Bränder, vattenskador, översvämningar och inbrott. Hemförsäkringen gäller vid det mesta som kan hända i ditt hem.

Läs mer och teckna hemförsäkring