Till innehållet
Familjen

Funderar du på att ta körkort?

Ett körkort är ofta en bra investering i dig själv och kan ge möjligheter, inte minst när gäller jobb. Har du lust, tid och omkring 15 000 kronor kan körkortet bli ditt. Men innan du börjar övningsköra, ta reda på vad som krävs. Då ökar du dina chanser att lyckas.

Vill du bara sätta dig bakom ratten och börja övningsköra? Även om du är 16 år eller äldre än så är det några saker att ta tag i innan du startar bilen. Först av allt behöver du ett giltigt körkortstillstånd. Läs om hur du ordnar körkortstillståndet här. För att få ta körkort måste du också vara permanent bosatt i Sverige eller studera här sedan sex månader.

Välj körskola med omsorg

När du ska ta ditt bilkörkort är det viktigt att du får en bra körkortsutbildning. Det finns ju många körskolor i vårt land så hur ska du bestämma dig för en? Ett bra riktmärke är att välja en körskola som är ansluten till Sveriges trafikutbildares riksförbund.

För att få ditt B-körkort ska du ha:

  • fyllt 18 år
  • gått en giltig riskutbildning som en del av körkortsutbildningen
  • genomfört kunskapsprov och körprov med godkänt resultat.

Komplettera med privat övningskörning

Har du möjlighet att övningsköra privat med familj eller vänner? Det är ett bra komplement till körskolan. Genom din privata träning och repetition kan du också få ned kostnaden.

Läs mer om vilka regler som gäller vid privat övningskörning.

Vill du handleda en 16-åring som ska övningsköra?
Läs våra bästa tips här! 


Uppdaterad september 2023