Till innehållet
Familjen

Allergi mot alla äpplen?

Fråga:

Vår dotter har blivit allergisk mot äpplen, det är ju trist eftersom vi har flera äppelträd på tomten. Även körsbär, morot, hasselnötter gör att det svullnar igen i halsen på henne. (Dessutom snuvig mot pollen på våren). Men vissa äpplen har gått bra förut, det var när vi köpte äpplen i somras som allergin visade sig, kan det vara så att vissa sorter är värre än andra?

Finns det mer ”allergivänliga” äppelsorter, och vågar vi ge henne sådana?

Kan halsen svullna igen helt så att det blir riktigt farligt?

Hur är det med rårivna äpplen och äppelmust som är gjord på icke-processade äpplen?

Är hon automatiskt allergisk mot päron nu, också?

Många frågetecken men vi får inga klara besked om detta från våran husläkare.

Svar:

Er dotter är uppenbarligen björkpollenallergisk, vilket ger kliande, rinnande näsa och ögon oftast april-maj i Stockholmsområdet. Det är mycket vanligt, kanske till och med någon annan familjemedlem har liknande besvär samma årstid.

Med björkpollenallergi följer ofta så kallad korsallergi, d.v.s. att man blir ”lite” allergisk också mot ämnen som immunsystemet tycker liknar björkpollen. Dit hör precis det ni räknar upp, helt klassiskt är just kliande mun och svalg av äpplen och hasselnötter, men också övriga kärnfrukter, stenfrukter samt morötter m.m. kan irritera.

Det man är korsallergisk mot är aldrig lika ilsket som ”huvudallergin”, d.v.s. blir inte farlig, svalget kan kännas svullet men hindrar inte andningen. Äkta hasselnötsallergi kan visserligen ge riktigt ilskna besvär men eftersom ni skriver att hon inte tycks få mer besvär av hasselnöt än t.ex. äpplen så rör det sig uppenbarligen om korsallergi.

Hur kan man hjälpa henne: Ni skriver inte hennes ålder, men generellt så får man oftast god hjälp av en antihistamintablett/mixtur dagligen under pollensäsongen, med tillägg av ögondroppar om ögonen trots allt besvärar. Börjar hon närma sig skolåldern så är kortisonnässpray ett mycket effektivt alternativ till antihistamin.

Antihistamin har fördelen att det också lindrar de korsallergiska besvären, d.v.s. av äpplen m.m.

Men det finns knep: generellt så är tillagade födoämnen mindre allergiskt irriterande än råa, och när det gäller bl.a. äpplen så sitter det värsta i skalet. Det tror jag är förklaringen till att olika sorter besvärar olika mycket.

Det sägs att ett äpple 30 sek i micron gör att man tål det bättre. Likaså brukar äppelkaka och äppelmust gå bra. Även rårivna skalade äpplen, gissar jag går bra.

Päron kan irritera er dotter liksom vindruvor, persika m.m., men det gäller inte alla personer, så prova med en liten bit av det ni är undrande över.

Ibland kan man under pollensäsongens maximum få lite tungt att andas, d.v.s. allergisk astma. Om ni misstänker det så behövs även andra läkemedel som ni kan få av hus- eller barnläkare.

Besvarad av: Johan Alm, specialist barnallergi

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring