Familjen

Kan festandet ha skadat barnet?

Fråga:

Veckorna innan jag fick reda på att jag blivit gravid var jag ute och festade ganska mycket, och fick väl i mig kanske motsvarande en flaska vin vid flera tillfällen. Feströkte också ordentligt vid dessa tillfällen. Nu har jag panik för detta och tror att jag kan ha skadat mitt barn, om det nu blir något, jag är i vecka 8… Hur stor är riskerna för det?

Svar:

Att man ”festat om” innan man förstått att man är gravid är inte så ovanligt, alla graviditeter är ju inte planerade. Dina tankar och känslor kring därför inte ovanliga och helt begripliga!

Den forskning som finns om där barnets skada är relaterat till alkoholen är där den gravida kvinnan har konsumerat stora mängder alkohol under längre tid. Tyvärr har man inte någon säker kunskap om vad gränsen går på hur mycket alkohol man kan konsumera så därför är rekommendationerna att man avstår helt.

Vad jag också fått lära mig är om en stor skada uppstått så tidigt i graviditeten alltså där kvinnan fortfarande inte vet om att hon är gravid så är sannolikheten stor för att det ska bli ett missfall.


Besvarad av:

Gudrun Abascal, barnmorska

Försäkra dig under graviditeten

Vår gravidförsäkring skyddar dig och ditt ofödda barn under graviditeten.

Läs mer och teckna gravidförsäkring