Familjen

Räkna inte med att långtradaren ser dig

När är det säkert att byta körfält i trafiken? Enkelt – när bakomvarande bil syns i backspegeln. Men för lastbilschaufförer är manövern inte lika lätt, varnar trafikexperter. Dessutom överskattar vi i personbilar hur väl föraren i lastbilen ser oss, vilket inte gör saken bättre.

Ett av de farligaste ställen en bilist kan befinna sig på i trafiken är på insidan av en tung lastbil. Även om chauffören är bättre trafikutbildad och har mer erfarenhet än du rattar han ett ekipage som kan vara dubbelt så hög som din bil och väga upp till 60 ton. Ibland måste även han byta fil.

Det är alldeles för lätt att utgå från sig själv som privatbilist. Vi vet hur stor yta som kan överblickas runt en personbil eftersom vi själva kör bil. Men utan att ha varit yrkeschaufför är det svårt att inse hur mycket mindre del av en lastbil chauffören ser från förarhytten. Även om föraren lutar sig åt alla håll, vrider och vänder på sig, är det omöjligt att ha uppsikt över alla ytor kring lastbilen samtidigt.

– Lastbilar har ofta sex backspeglar och flera trafikantgrupper i olika rikningar att ha koll på, så det innebär behov av samverkan i trafiken för att förebygga risk för för incidenter och olyckor, säger Erika Svanström, kommunikationschef för Sveriges Åkeriföretag.

Förebygg så slipper du parera

Dessutom har lastbilar betydligt längre stoppsträcka, särskilt när de är tungt lastade. En lastbil väger upp till 60 ton, en personbil cirka 1,5 ton. Det krävs betydligt längre stoppsträcka för att stanna ett så stort och tungt fordon, oavsett väglag och förarens skicklighet. Trafiksäkerhet handlar i första hand om att välja bort farliga situationer, inte att parera när de inträffar.

Här är fler tips om hur andra trafikanter bör tänka runt lastbilar

  • Fall tillbaka. När vi kör till höger om en lastbil ser vi inte allt som lastbilschauffören ser och har ingen aning om faror som nalkas. Det kan vara backkrön, hinder på vägen, älgar, mötande fordon, etc, vad som helst som gör att lastbilen med kort varsel måste byta körfält åt höger. Då är det helt fel plats att befinna sig där med sin personbil.
  • Håll ett öga på blinkersen. Lastbilar har betydligt större svängradie än personbilar. Därför tvingas till exempel en högersvängande lastbil i stadstrafik först köra rakt fram, eller till och med svänga ut en bit till vänster, för att få mer svängrum. Tolka det inte som att lastbilen tänker svänga vänster. Blinkersen har rätt.
  • Håll ut som cyklist. Cyklister syns allra sämst långt fram på höger sida om en lastbil. Stanna bakom eller lägg dig framför lastbilen så att föraren ser dig ordentligt.
  • Tänk på stoppsträckan. En lastbil behöver betydligt längre stoppsträcka än din personbil. Ta med det i beräkningen och justera din säkerhetsbedömning när det kommer en lastbil.

Försäkra din bil

Bilförsäkringen skyddar inte bara bilen. Även du som kör och dina passagerare får hjälp om något händer. 

Läs mer och teckna bilförsäkring