Till innehållet
Familjen

Olämpligt ha tre hem?

Fråga:

Jag har en dotter som nyligen fyllde tre år. Hon bor varannan vecka hos sin pappa och bror, varannan vecka bor hon hos mig. Vi flyttade isär för några månader sedan och har båda två träffat en ny på var sitt håll.

Jag har i dagarna fått veta ryktesvägen att hennes pappa och hans nya kvinna inrett ett gemensamt sovrum åt barnen. Då jag frågade min dotter om hon sovit över hos XX fick jag ett ja till svar. Min personliga åsikt utifrån vår dotters ålder och att hennes pappa och den nya träffats i några månader är att jag definitivt inte tycker det känns bra att vår dotter plötsligt skall ha tre olika hem. Det känns som att det räcker med de två hon redan har.

Jag vet att skulle jag påtala detta för hennes pappa skulle det rent ut sagt ta hus i helvete, han skulle vända det till att jag har något emot hans nya, vilket jag absolut inte har, får hon honom att må bra så mår barnen bra är min filosofi, så jag vet inte riktigt hur jag ska tackla situationen i nuläget.

Har han rätt att "flytta runt" med vårt barn när hon är hos honom?

Vi har i dagsläget gemensam vårdnad men vår dotter är skriven hos mig.

Svar:

Det är alltid svårt att råda vad som är bäst för ett barn. Man måste se hur barnet mår. Om inte ditt barn visar tecken på att må dåligt av att bo över hos sin pappas nya partner tror jag inte du behöver oroa dig. Det viktiga för din dotter är nog att få vara där hennes pappa är och det får hon ju. Om de bor på två olika ställen spelar nog mindre roll. Hade han eller du haft en sommarstuga hade din dotter också fått tre olika hem. Jag tror till och med att det de facto har inretts ett rum till henne kan göra att hon känner sig välkommen och uppskattad. Hoppas detta känns lugnande.

Besvarad av: Eva Hoff, utvecklingspsykolog

Läs gärna mer om när föräldrar är oense efter skilsmässan.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring