Familjen

Bajsar fortfarande i blöjan

Fråga:

Vår son, som är 3,5 år, är blöjfri på dagarna. Kissandet går oftast problemfritt, han säger till i god tid men bajsandet har han bara klarat av två gånger.

Det innebär han har sagt till att han är bajsnödig och då gått på toa. Han verkar inte tycka att det är något vidare problem med att bajsa i kalsongerna (det gör däremot vi) och får han välja själv så ska han bajsa i blöja eller kalsongerna dagtid.

Han vet också att han är bajsnödig men vägrar erkänna det. Hur i hela friden ska vi bete oss för att han ska klara av allt på toa?

Svar:

Pottillvänjningen förlöper för det mesta problemfritt idag. För två generationer sedan var det mycket tvång kring denna procedur. Det var viktigt att barnen var torra tidigt både av anständighetsskäl för att föräldrarna skulle kunna känna sig som duktiga föräldrar och för att det var arbetsamt att tvätta blöjorna för hand.

Idag har vi inte det senare skälet kvar men hos vissa föräldrar kan det av olika skäl upplevas viktigt att barnet blir torrt tidigt. Om barnet är motiverat och vill det själv behöver det inte vara något fel. Men det är viktigt att inte pressa barnet i potträningen.

Det måste kännas bra att gå på pottan för barnet. Barn kan vara känsliga för förändringar som en flytt eller att barnet börjar på dagis under denna period. Stora förändringar i barnets liv kan innebära tillbakagång i pottgåendet.

Gör ingen stor sak av pottgåendet. Barnen lär sig det precis som de lärde sig gå av sig själva. Låt barnet sitta en stund på pottan efter någon eller några måltider när barnet visar intresse för det.

Vissa barn har regelbunden avföring och föräldrarna kan räkna ut när det kan bli resultat. Men föräldrar bör inte uppmärksamma de första lyckade försöken i onödigt stora ordalag. Det är ingen prestation att gå på pottan.

Alla barn lär sig det så småningom. De flesta barn mellan 2,5 och 3 år gamla använder potta dagtid. Men variationerna är stora. 25 procent av pojkarna och 10 procent av flickorna går fortfarande inte på pottan vid 3 år. Det är inte ovanligt att barn kissar på natten upp i fyra årsåldern.

Om det låser sig på något sätt med pottinlärningen gör en paus. Låt barnet ha blöja igen och sätt igång potträningen efter ett tag igen. Precis som med allt annat kan barn trotsa pottgåendet. Vissa barn uppfattar bajset som en del av sin kropp och kan tycka det är svårt att släppa ifrån sig det eller spola ner det i toaletten.

När ett barn är inne i en intensiv trotsperiod kan barnet speciellt vilja betona att det faktiskt bestämmer över sin avföring och till exempel välja att inte göra det på pottan. Men förr eller senare tar önskan att klara sig själv över och barnet gör det det ska på pottan.

Föräldrar ska hålla sig i bakgrunden. Överdriven iver från föräldrars sida eller tvång förvärrar bara situationen och kan leda till problem. Ha tålamod!

Om föräldrarna försöker forcera fram pottgående, kan olika problem uppstå. Vissa barn håller sig för länge så de blir förstoppade. Föräldrar bör söka hjälp om problem uppstår som större än de tycker sig kunna hantera.


Besvarad av: Eva Hoff, utvecklingspsykolog

Fakta och expertsvar om små barns utveckling:

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring