Familjen

Att resa bort från barnet

Fråga:

Jag och min sambo har en möjlighet att resa till USA en vecka och vår dotter är ett år och åtta månader. Hon är en mycket trygg och glad tjej och trivs med livet.

Vi är ganska ofta hos mormor och morfar och bor över helger, (mormor är barnpedagog). Jag vill bara fråga om hon kan ta skada av att vi åker iväg och hon bor hos mormor och morfar under den veckan.

Vi vill inte resa om hon kan ta skada av det eller må dåligt utav det.

Svar:

Ni har optimala förutsättningar att resa utan att oroa er då er lilla flicka är trygg och glad samt har möjlighet att vistas i en igenkänd miljö med personer hon känner väl.

Det är nog ni föräldrar som kommer att få det lite hektiskt, men roligt förstås!

Ungefär i ert barns ålder brukar barnet börja visa att det tänker på personer som för tillfället inte är närvarande.

Att prata mycket om mamma och pappa, titta på foto etc. är bra! Att göra tvärtom och tro att det är bra att inte "påminna" barnet om föräldrarna skapar istället viss förvirring.

Barnet känner sig också tryggt med igenkända rutiner som vid mat och sömn. Glöm inte att ta med favoritnallen och några andra saker som er dotter tycker om.

Generellt så klarar små barn kortare separationer mycket bra. Man får naturligtvis räkna med reaktioner, ledsenhet, ilska m.m. men det är helt naturligt och inget att oroa sig för. Det viktiga är att skapa trygghet genom rutiner och genom att vara närvarande.

Om man skall lämna sitt barn till någon en period kan det vara en god idé att en av föräldrarna eller båda finns med någon dag/natt innan. Det skapar inte bara trygghet för barnet utan även för föräldrarna och de "ställföreträdande".

Äldre barn som har mer utvecklat språk är det lättare att förklara för men man ska komma ihåg att även små barn som inte ännu har börjat tala själva ändå känner igen många ord och förstår det konkreta som sägs.

Till er som skall ta hand om någons barn en period

  • Prata mycket om barnets föräldrar.
  • Titta på fotografier.
  • Hitta på roliga sagor om barnets vardagsmiljö. Använd namn på personer som barnet känner igen (kompisar, grannar, förskolepersonal etc.).
  • Diskutera innan med föräldrarna om vad som är ok. när det gäller godis, sovrutiner och annat.
  • Skapa rutiner. Barn blir trygga av det igenkända.
  • För något äldre barn (2-3 år) kan man göra en "nedräkningsbild" som man sätter på t ex kylskåpet. Den visar hur många dagar det är kvar tills föräldrarna kommer hem. Man får använda sin fantasi och göra något konkret och begripligt.
  • Gör inte för stor sak av det hela. Det är ingen katastrof för ett barn att vara hos någon annan under en period. Men var mån om att barnet skall känna sig trygg med att föräldrarna kommer tillbaka.

Besvarad av: Kicki Polleryd, psykolog

Läs gärna artikeln om inskolning på förskola.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring