Familjen

Tioåringen föll ihop

Fråga:

Jag har ett barnbarn på 10 år som i somras föll ihop under lek och misstänktes ha druckit för lite, upphetsning osv.

Nu har denna "attack" upprepats igen, då efter pizza och fredagsmys då man bl a spelat spel. Kräkningar förekom båda gångerna. Nu pratar man om eventuell epilepsi.

Nu till min fråga:

När jag var i ett års åldern drabbades jag något liknande (för ca 58 år sedan) och hade återkommande anfall ca var tredje månad. Man testade också för epilepsi men det visade inget.

Skillnaden var att var jag var väldigt yr och kräktes i ca tre dagar. Det lugnade sig när mamma tryckte hårt mot mina tinningar.(?) Var också väldigt ljus och doftkänslig under dessa anfall.

Fick aldrig någon diagnos, man misstänkte ev migrän. Mina besvär växte bort vid ca tolv års ålder.

Kan detta höra ihop lite grann eller?

Svar:

Jag kan inte se något tydligt samband mellan de anfall du hade som barn och de anfall ditt barnbarn har idag - att de skulle ha samma orsak.

Det är möjligt att det i ditt fall handlade om en sällsynt form av migrän. För migrän talar den doft- och ljuskänslighet som du beskriver. Illamående, kräkningar och yrsel är symtom som också kan förekomma vid migrän. Det finns en sällsynt form av yrselanfall hos barn, som växer bort, men sådana anfall är kortvariga och varar inte i tre dygn.

Du beskriver att ditt barnbarn haft ”attacker” och frågan är då om han då varit medvetslös eller haft kramper? I annat fall verkar epilepsi mindre sannolikt. Varmt väder i kombination med vätskebrist kan, som du själv föreslår, vara en orsak. Hos mindre barn kan man se s.k. affektanfall, som utlöses vid smärta eller starka emotionella frustrationer. Men ”attacker” kan utlösas av starka känsloupplevelser även hos lite äldre barn.

Lågt blodsocker är en annan orsak men det verkar inte troligt då ditt barnbarn just ätit. Kräkningar är ett väldigt vanligt symtom hos barn som inte mår bra av någon anledning. Det vanligaste orsaken är infektioner i mage/tarm, luftvägar, urinvägar eller nervsystem. En annan relativt vanlig orsak är oro i skolan eller familjen.

Jag kan tyvärr inte ge dig ett mer specifikt svar om ”attackerna” men hoppas att du känner dig lite mer informerad. Om attackerna återkommer rekommenderar jag er att söka på vårdcentral eller barnläkarmottagning för undersökning.

Besvarad av: Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring