Familjen

Höft som knäpper och knakar

Fråga:

Vår dotter föddes 2005 med höftluxation. Hon behandlades med skena och blev friskförklarad. Nu är hon 10 år och jag har en fråga.

Hennes höft knakar ofta och högt när hon rör sig. Hon har inte ont. Ska vi söka upp läkare för en kontroll?

Svar:

Höftledsluxationer och s k höftinstabilitet påvisas oftast nuförtiden nästan alltid redan vid BB-undersökningen. Varje år är det ungefär 600-700 barn som behöver behandlas med skena eller gips, lite beroende på graden av instabilitet och hur sent den upptäckts. Ju förr de hittas desto lättare att behandla!

Det finns alltså olika varianter av höftledsluxation – och ofta är det inte så illa att höftkulan faktiskt inte ligger i ledpannan, utan ofta är det så att bäckenets ledpanna bara inte riktigt fullt ut täcker lårbenets ledkula och ibland ligger ledkulan rätt, men har lite för lätt att delvis glida ut över ledpannans kant. Det brukar vi kalla för ”subluxation” eller rätt och slätt höftledsinstabilitet. Hur var det i er dotters fall? Totalt urhoppad höftled, eller – kanske mer troligt – instabil höft?

Knakande eller knäppande höft (snapping hip på engelska) är ett vanligt fenomen och knappast något att oroa sig för i normalfallet. Ofta knäpper det bara i den ena av höftlederna – är det den tidigare luxerade höften som knäpper? Knäppet eller knaket beror oftast på att en muskelsena som rör sig över yttersta höftbenskanten. Har din dotter full rörlighet i höftleden, dvs med knäet böjt i 90 graders vinkel - kan hon vinkla ut sina ben lika mycket på båda sidor? Är det i ändläget som höften knäpper, eller kan det dyka upp lite när som helst?

Om din dotter inte har symmetrisk rörlighet i båda sina höfter, eller ont i höften eller haltar, så tycker jag att du ska höra av dig till en barnmottagning i er närhet. De bör kunna hjälpa er att få en bedömning av en ortoped kunnig på höftledsluxationer. Om knäppningarna dyker upp lite ”hipp som happ” och inte orsakar smärta eller besvär så torde det inte hänga ihop med den tidigare luxationen. Ingen fara således.

Besvarad av: Henrik Arnell, barnläkare, överläkare

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring