Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Gå en kurs – rädda liv

Att ens barn ska råka ut för en olycka eller sätta något i halsen är många föräldrars stora oro. Genom att gå en hjärt-lungräddningskurs lär du dig agera snabbt i en sådan situation.

Det är inte självklart att föräldrar, förskolepersonal och alla andra i ett barns närhet kan agera om ett barn sätter i halsen eller om hjärtat stannar. Alldeles för få i Sverige känner sig trygga i hur de ska göra och bara drygt hälften av alla småbarnsföräldrar har någon gång gått en kurs i första hjälpen och hjärt-lungräddning (HLR) för barn. Att rädda ett barn skiljer sig från att rädda en vuxen och det är bra att öva då och då för att du ska känna dig säker om olyckan väl är framme.

En livsviktig kurs – nu också på webben

Gå en kurs i Barn-HLR och första hjälpen så att du kan känna dig trygg och vågar agera i en akut situation. En heltäckande kurs erbjuder förutom teori de så viktiga praktiska övningarna som gör att dina kunskaper sätter sig i muskelminnet. Utbildningsföretaget Life in Mind erbjuder En livsviktig kurs som är en fysisk kurs med instruktör på många platser i Sverige.

Men för att vi ska nå alla i Sverige med denna viktiga kunskap har Trygg-Hansa tillsammans med Life in Mind också tagit fram En livsviktig webbkurs, ett nytt sätt att lära sig hjärt-lungräddning och första hjälpen riktat mot barn. Webbkursen har samma innehåll och kvalitet som en fysisk kurs och du kan ta lektionerna när det passar dig bäst. I webbkursen ingår även övningsdockorLäs mer och köp webbkursen här! OBS! Just nu får du 10% rabatt när du anger koden HLR2018 i anmälan. Erbjudandet gäller till och med den 31 oktober 2018.

Tips för att undvika att små barn sätter i halsen:

Ha uppsikt över barnet när det äter.

• Barnet ska sitta stilla när det äter, ta för vana att sitta tillsammans vid köksbordet när barnet äter.

• Kom ihåg att barn måste få vara barn och få smaka sig fram. Du som förälder vet bäst vad just ditt barn klarar av att äta.

• Lämna inte små saker framme, så som syskonens legobitar och skålar med exempelvis nötter.

• Tänk dig för om små barn äter i bilen då det kan vara svårt att höra om de sätter något i halsen.

Fakta och expertråd:

Ladda ner app för smartphone som guidar till rätt akuthjälp

Viktigt

Innehållet på denna webbplats är enbart till för informationsbruk. Materialet är inte avsett att användas i stället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av läkare.

play-button
shadow

En livsviktig webbkurs

Att ens barn ska sätta något i halsen eller råka ut för en olycka är många föräldrars största skräck. Därför är kunskaper i hjärt- och lungräddning (HLR) och första hjälpen för barn en god…

Se filmen här
shadow

Rädd för främlingar

Kanske har ditt barn hittills varit nyfiket och tryggt även med andra vuxna. Men någon gång under sitt första år brukar barn bli mer rädda för främlingar.

Läs mer