Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Gå en kurs - rädda liv

play-button
shadow

Att ens barn ska råka ut för en olycka eller sätta något i halsen är många föräldrars stora oro. Kunskaper i första hjälpen för barn kan vara livsavgörande, därför är det en god investering att gå en kurs. På så sätt kan du känna sig trygg och säker om olyckan är framme.

Många småbarnsföräldrar har varit med om att deras barn satt i halsen men bara hälften har gått en kurs i första hjälpen för barn. Att rädda ett barn skiljer sig från att rädda en vuxen och det är bra att öva och repetera då och då för att du ska känna dig säker om olyckan väl är framme.

De föräldrar som gått upprepade kurser känner sig mycket tryggare i sin kunskap och känner man sig trygg är steget till att agera mycket närmare när något väl händer.

Gå En livsviktig kurs i första hjälpen

Gå en kurs i Barn-HLR och första hjälpen så du kan känna dig trygg och vågar agera i en akut situation. En heltäckande kurs erbjuder förutom teori de så viktiga praktiska övningarna som gör att dina kunskaper sätter sig i muskelminnet. Utbildningsföretaget Life in Mind erbjuder En livsviktig kurs som är en fysisk kurs med instruktör på många platser i Sverige.

Men för att vi ska nå alla i Sverige med denna viktiga kunskap har Trygg-Hansa tillsammans med Life in Mind också tagit fram En livsviktig webbkurs, ett nytt sätt att lära sig hjärt-lungräddning och första hjälpen riktat mot barn. Webbkursen har samma innehåll och kvalitet som en fysisk kurs men eftersom den är webbaserad så finns möjligheten att genomföra den när det passar bäst, enskilt eller tillsammans med andra. Och att repetera vid behov. I webbkursen ingår även övningsdockor. Läs mer och köp webbkursen här!

Tips för att undvika att små barn sätter i halsen:

• Ha uppsikt över barnet när de äter.

• Barnet ska sitta stilla när det äter, ta för vana att sitta tillsammans vid köksbordet när barnet äter.

• Kom ihåg att barn måste få vara barn och få smaka sig fram. Du som förälder vet bäst vad just ditt barn klarar av att äta.

• Lämna inte små saker framme, så som syskonens legobitar och skålar med exempelvis nötter.

• Tänk dig för om små barn äter i bilen då det kan vara svårt att höra om de sätter något i halsen.

Fakta och expertråd:

Ladda ner app för smartphone som guidar till rätt akuthjälp

Första cykeln och bra cykelhjälm

Barn och ridning

Skateboard och inlines

Skidor och snowboard

Små barn och skidåkning

• I pulkabacken och snökojan

Lämplig ålder för skateboard?

Försäkrad vid tävlingsidrott?

Gäller barnförsäkringen vid ridning?

Viktigt

Innehållet på denna webbplats är enbart till för informationsbruk. Materialet är inte avsett att användas i stället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av läkare.

play-button
shadow

En livsviktig webbkurs

Att ens barn ska sätta något i halsen eller råka ut för en olycka är många föräldrars största skräck. Därför är kunskaper i hjärt- och lungräddning (HLR) och första hjälpen för barn en god…

Se filmen här
shadow

Gravid vecka 0 - 2

Under de två första veckorna som räknas in i graviditeten är du egentligen inte alls gravid ännu. Man räknar nämligen den senaste mensens första dag som graviditetens första dag, vilket kan…

Läs mer