Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Gå en kurs - rädda liv

play-button
shadow

Att ens barn ska råka ut för en olycka eller sätta något i halsen är många föräldrars stora oro. Kunskaper i första hjälpen för barn kan vara livsavgörande, därför är det en god investering att gå en kurs. På så sätt kan du känna sig trygg och säker om olyckan är framme.

Många småbarnsföräldrar har varit med om att deras barn satt i halsen men bara hälften har gått en kurs i första hjälpen för barn. Att rädda ett barn skiljer sig från att rädda en vuxen och det är bra att öva och repetera då och då för att du ska känna dig säker om olyckan väl är framme.

De föräldrar som gått upprepade kurser känner sig mycket tryggare i sin kunskap och känner man sig trygg är steget till att agera mycket närmare när något väl händer.

Instruktionsfilm om att sätta i halsen

För att öka kunskapen kring första hjälpen för barn och ge repetition för de som utbildat sig, har Trygg-Hansa tillsammans med utbildningsföretaget Life in Mind tagit fram en instruktionsfilm som visar handgreppen för om ett barn sätter i halsen, både barn under och över ett år.

Se instruktionsfilmen.

Gå en livsviktig kurs i första hjälpen för barn

Mellan den 1 och 31 mars får du 100 kr rabatt på en kurs hos Life in Mind i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Uppsala. Uppge rabattkod TRYGG1703 när du anmäler dig här.

Tips för att undvika att små barn sätter i halsen:

• Ha uppsikt över barnet när de äter.

• Barnet ska sitta stilla när det äter, ta för vana att sitta tillsammans vid köksbordet när barnet äter.

• Kom ihåg att barn måste få vara barn och få smaka sig fram. Du som förälder vet bäst vad just ditt barn klarar av att äta.

• Lämna inte små saker framme, så som syskonens legobitar och skålar med exempelvis nötter.

• Tänk dig för om små barn äter i bilen då det kan vara svårt att höra om de sätter något i halsen.

Fakta och expertråd:

Ladda ner app för smartphone som guidar till rätt akuthjälp

Första cykeln och bra cykelhjälm

Barn och ridning

Skateboard och inlines

Skidor och snowboard

Små barn och skidåkning

• I pulkabacken och snökojan

Lämplig ålder för skateboard?

Försäkrad vid tävlingsidrott?

Gäller barnförsäkringen vid ridning?

Viktigt

Innehållet på denna webbplats är enbart till för informationsbruk. Materialet är inte avsett att användas i stället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av läkare.

shadow

Armbrott - fraktur hos barn

Barn har mjukare skelett än vuxna och kan lätt få en fraktur i hand, arm eller nyckelben. Här hittar du expertråd vid misstänkt benbrott.

Läs mer
shadow

Gravid vecka 8

Trög mage, halsbränna och andra gravidkrämpor kan göra livet surt under graviditeten. Be din barnmorska om tips råd vid inskrivningssamtalet på mödravårdscentralen, MVC.

Läs mer