Familjen

Är det sammandragningar?

Fråga:

Jag har en fråga om sammandragningar. Jag är i vecka 22+3 och har haft ”sammandragningar” sen tidigt stadium, det är min första graviditet så jag vet inte riktigt om det är det.

rutinultraljudet såg man att bebisen ligger långt fram och moderkakan bak, så jag har känt sparkar sen vecka 17.

Men när jag lägger mig ner på rygg med benen rak (ej böjda ben), så blir oftast livmodern som en ballong och det spänner rejält det varar cirka 13-30 sekunder ibland får jag det en gång, men ibland får jag det flera gånger med några minuters mellanrum. När jag ställer mig upp brukar detta avta.

Vad beror detta på? Är det sammandragningar? Är det farligt?

Svar:

Tack för din fråga.

Jag kan förstå att du har många tankar kring vad som är normalt eller inte när det gäller sammandragningar. Speciellt när det är så pass tidigt i graviditeten så blir man förstås orolig och tänker ”ska det vara så här”. Sammandragningar eller s k förvärkar är något som förekommer under nästan hela graviditeten. De uppmärksammas i regel från och med mitten av graviditeten.

Vad som skiljer förvärkar från förlossningsvärkar är att förvärkar kan vara obehagliga men de ska inte vara smärtsamma. Är det också så att de kommer i samband med de ansträngningar, som du beskriver, och sedan försvinner, så är det helt normalt. I de allra flesta fall är de helt ofarliga och är inte något man behöver oroa sig för, man kan tänka så ”att nu tränar min livmoder inför förlossningen”.

Förvärkar kan ibland vara så kraftiga att de påverkar ens dagliga liv. Är fallet så tycker jag att det är en sak som man tar upp min sin barnmorska som på sin Barnmorskemottagning. Barnmorskan kan också undersöka för att se om livmoderhalsen.

Lycka till, hoppas du kan njuta av din graviditet och av att snart bli mamma!


Besvarad av:

Gudrun Abascal, barnmorska

Försäkra dig under graviditeten

Vår gravidförsäkring skyddar dig och ditt ofödda barn under graviditeten.

Läs mer och teckna gravidförsäkring