Familjen

Snuttefilt och plötslig spädbarnsdöd?

Fråga:

Min dotter är 4,5 månad och envisas med att dra sitt snuttedjur (en dinglis filt) över ansiktet när hon ska sova. Har tagit bort den då jag är livrädd att hon inte får luft när hon drar den över ansiktet. Problemet är bara att hon sover bättre med den. Är jätterädd för plötslig spädbarnsdöd.

Undrar nu hur jag ska göra. Låta henne ha filten och dra den över ansiktet eller ta bort den?

Svar:

Tack för dina funderingar om användningen av snuttefilt till spädbarn. Först var jag okunnig om begreppet Dingliisfilt. Nu är jag ordentligt informerad om den här populära typen av snuttefilt. Den är 30 x 30 cm i storlek i fleece och kan enligt företaget användas från ”0 år”.

Precis som många andra föräldrar känner du oro för sugnapp.

Det är ganska vanligt att spädbarn och småbarn vill lägga snuttefilten över ansiktet när de skall sova, precis som din dotter. Dingliisen är så pass liten att det inte finns risk att barnet snurrar in sig i filten.

Mitt allmänna råd är att inte använda en sådan filt när barnet skall sova förrän i 3 – 4 månaders ålder, då barnet själv kan gripa och ta bort den.

Jag tycker därför att du kan låta din dotter, som snart är fem månader, ha snuttefilten även när hon ska sova. Se till att filten inte täcker hela ansiktet och försvårar andningen. När hon somnat ordentligt kan du ju ta bort filten helt.


Besvarad av:

Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring