Familjen

Magen inte redo för mat?

Fråga:

Min pojke, som är knappt 6 månader, har börjat få lite mer fast mat till lunch istället för amning, ca 2/3 dl mos med protein/kolhydrat- och grönsakskomponenter. Jag ammar i övrigt samt ger honom 1/2 dl gröt på kvällen.

Han äter med aptit, men i samband med introduktionen har haft väldigt sur avföring i ökad mängd samt har kräkts mer än vanligt. Är detta normalt? Kan det vara tecken på känslighet mot maten eller att magen är "inte redo"?

Svar:

Det växande spädbarnet behöver väldigt mycket näring men magen och tarmarna är redo för att ta upp den näring som behövs. Om man översätter den mängd bröstmjölk eller modersmjölksersätttning som spädbarnet äter på en dag, är det som om vi vuxna skulle sätta i oss en stor hink filmjölk med sugrör varje dag.

Magsäcken är relativt liten och när den är välfylld kan inte alltid den övre magmunnen – en muskel som ska stänga magsäcken – hålla tätt utan maten åker upp i matstrupen och barnet ”läcker” eller kräks upp maginnehåll. Det kallas också ”reflux” på medicinskt språk.

Refluxkräkningar är mycket vanliga hos spädbarn och det kan vara en orsak till att din pojke kräks efter måltiderna. Det brukar vara särskilt vanligt kring sex månaders ålder, då barnet äter mycket men också rör sig mer än tidigare. Det brukar bli bättre när barnet börjar stå, gå och äter mer av fast föda.

Det ammade spädbarnet får en alldeles speciell tarmflora med många nyttiga bakterier bl.a. laktobaciller. Avföringen är krämig, gul i färgen och doftar lite syrligt. När barnet börjar få smakportioner och mer av småbarnsmat med bl.a. olika fibrer så förändras tarmfloran. Avföringen kan då bli hårdare alternativt lösare, bli surare och får en annorlunda doft. Tarmpassagen är också snabb vilket gör att avföringen aldrig är riktigt fast och en del frukter och grönsaker ser ut att passera halvsmälta.

Det viktigaste är att din son mår bra, har god aptit och ökar i vikt, som jag gissar att han gör.

Publicerad okt 2014


Besvarad av:

Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Läs gärna mer om magbesvär hos små barn.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring