Familjen

Utstickande blygdläppar

Fråga:

Min fråga gäller min 9-åriga dotter. Hon har stora komplex för sina inre blygdläppar som sticker ut mer synligt än hennes kompisars. En gång fick hon en kommentar att det såg ut som en liten snopp (hon har inte överdrivet mycket häng) men självklart så ser hon det, och så och skyler sig i duschen.

Hur vanligt är det att ett barn har inre blygläppar som sticker ut så i tidig ålder? (Själv har jag inre blygdläppar som sticker ut, men hade det inte i så ung ålder.)

Tror ni att hon kommer att få problem när hon blir äldre, nu tänker jag mest på ridning byxor mm? Om blygdläpparna blir onormalt stora med tanke på så tidig utveckling.

Med vänlig hälsning/Mamma som är orolig för dotterns självkänsla

Svar:

Tack för din fråga angående din dotters (och din?) oro för hennes
utstickande inre blygdläppar.

Du skriver att någon kommenterat att det ser ut som en liten snopp? Det viktiga tycker jag i så fall är att utesluta att hon faktiskt inte har det som på läkarspråk kallas klitorishypertrofi. Det behöver uteslutas då det kan vara ett tecken på en medfödd hormonell obalans som kallas för adrenogenitalt syndrom (AGS). Detta tillstånd kan leda till förstorad klitoris och samtidiga behandlingskrävande saltförluster. AGS ingår i vår allmänna så kallade nyföddhetscreening, men enstaka fall missas årligen. Är ni osäkra, så visa därför upp er dotter för barnläkare.

Det mer troliga är trots allt att det är precis som du skriver så att hon har stora inre blygdläppar, som syns, precis så som du har. Du skriver att dina inte var så tydliga i tidig ålder, men är du säker på det? Är det inte kanske så att du bara inte kom att tänka på det förrän senare?

Detta med stora inre blygdläppar är så gott som alltid helt ofarligt, även om det ibland beskrivs att de kan bidra till att lättare drabbas av t ex svampinfektioner i underlivet. Det är alltså sällan – ja, så gott som aldrig - så att de ställer till med några direkta bekymmer (såsom du frågar efter – ridning, byxor etc).

Om det ändå är så att de förstorade blygdläpparna faktiskt besvärar er dotter rent fysiskt skulle jag rekommendera att ni tar kontakt med er familjeläkare eller vårdcentral.


Besvarad av: Henrik Arnell, barnläkare, överläkare

Läs gärna mer om underliv och hormoner hos barn.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring