Familjen

Mår dåligt inför skoldagen

Fråga:

Hej, jag är en tjej på 14 år. Jag går i skolan som vanligt och trivs. Men på morgnarna blir jag alltid orolig och mår illa och ibland blir jag yr och det blir svart i ögonen, jag börjar svettas och ibland slår mitt hjärta snabbare. Såhär är det varje morgon och jag vet inte vad det beror på. På kvällarna kan jag också vara orolig för att gå till skolan men jag har inget att vara orolig för.

I några dagar har jag fått ibland fått stickningar i mina armar och jag får oftare huvudvärk. Har ni någon aning om varför jag mår såhär?

Svar:

De symtom och besvär du beskriver kan vara kroppens svar på stress och kallas då med ett fint ord för psykosomatiska symtom. Det betyder att symtomen är signaler på stress och oro. Jag är glad att du trivs i skolan och inte har något att oroa dig för. Ibland kan det också vara så att det finns något som stressar även om man inte är direkt medveten om det. Min erfarenhet och undersökningar visar att de symtom du beskriver, t.ex. oro och huvudvärk, är vanliga särskilt hos flickor i högstadiet. De beror på alla de krav som finns i skolan men också egna förväntningar på bekräftelse och framgång.

Dina symtom kan också bero på annat än stress. Du är inne i puberteten och växer och utvecklas för närvarande mycket. Hur ser dina matvanor ut? Kan du, eller hinner du, äta ordentlig frukost? Äter du lunch i skolan? Har du börjat få menstrationer? Du förlorar lite blod varje gång och för att bilda blod behöver kroppen järn, som man normalt får genom kosten. Det är inte ovanligt att flickor, som börjat menstruera får blodbrist (anemi) p.g.a. järnbrist.

Jag har beskrivit två tänkbara orsaker till dina symtom men det finns fler. Jag tycker därför att du först ska tala med skolsköterskan på din skola för råd. Du kan även behöva träffa skolläkaren för en undersökning och eventuell provtagning för att utesluta blodbrist.


Besvarad av: Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring