Familjen

Fyraåringen vägrar kissa utan blöja

Fråga:

Vår 4-åring vägrar kissa på potta eller toa. Hon kan hålla sig ett dygn tills vi sätter på en blöja.

Hur länge kan vi hålla ut innan det blir farligt?

Svar:

Ja det är lång tid att ”hålla sig” även om det inte är direkt farligt. Det som kan hända är att hon inte kan hålla sig och då kissar hon på sig. Vill hon också ha blöja när hon skall bajsa? Hur länge har det pågått och vad säger flickan själv?

Det finns två huvudorsaker till att det blir en maktkamp kring pottan och att barnet vägrar att använda den. Det ena är psykologiska orsaker. Det handlar då om barnets autonomi dvs. självbestämmande – vill själv – det blir lite av en maktkamp (läs mer i svaret Vill inte bajsa). Det kan också hända, när barnet som tidigare velat använda pottan, får ett småsyskon. Det blir då ett sätt att få uppmärksamhet.

Den andra huvudorsaken är medicinsk. Med det menar jag att barnet har eller har haft ont när det skall bajsa eller kissa, vilket leder till ”pottskräck”. Det kan då handla om urinvägsinfektion. Vid förstoppning kan det bildas små sprickor i analöppningen, som gör ont när barnet skall bajsa. Det gör att barnet håller sig ännu mer och förvärrar förstoppningen. Då är det självklart förstoppningen som måste behandlas med medicin och lösande kost. Urinvägsinfektionen ger sveda, smärta och trängningar och leder till att barnet måste kissa ofta.

De hävdas ibland att barn använder blöja längre idag än tidigare. En orsak kan vara att blöjorna idag är så bekväma och behagliga att barnet inte känner något obehag av att kissa eller bajsa i blöjan. Det ligger en del sanning i det påståendet.

Ditt barnbarn är nu fyra år gammal – en ålder när intresset för kroppen är stort. Tala med henne och försök ta reda på vad hennes vägran att sitta på pottan eller toaletten beror på. Försök att inte ge henne skuldkänslor men ge henne beröm och eventuellt hitta på någon belöning när hon försöker sitta på pottan. Hon kommer snart att vilja ”vara stor” och tycka att det är jobbigt att hålla sig länge och obekvämt att inte använda pottan.

Om den här pottvägran blir långvarig och jobbig för flickan och hennes föräldrar föreslår jag i första hand kontakt med BVC.


Besvarad av: Gudmund Stintzing, barnläkare, docent

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring