Familjen

Dra ut mjölktanden?

Fråga:

Har ett barn som är 7 år. Då han började få lösa tänder (dom två nedtill) blev dom bara lite lösa men lossnade inte. Till slut kom dom nya tänderna upp bakom mjölktänderna och han fick dra ut mjölktänderna hos tandläkaren.

Sedan blev framtänderna lösa, han vickade på dom men dom blev aldrig mer än lite lösa. Till slut kom även den ena framtanden fram bakom mjölktanden och han fick dra ut mjölktanden hos tandläkaren.

Den andra mjölktanden har han kvar och den blir inte lösare trots att den varit lite lös i ca 7 månader. Nu har den istället börjat flytta sig lite åt sidan. Är detta normalt, varför lossnar den inte?

Nu är två tänder till lösa i underkäken men dom blir inte mer än så, lite lösa men sen händer inget mer. Vad ska vi göra, bara fortsätta att vänta på att dom ska lossna eller?

(Har ytterligare en son som är 9 år, hans tänder har varit lösa ett par veckor och sedan lossnat!)

Svar:

Till att börja med är din son inte onormalt sen med tandväxlingen. Det är stor variation mellan barn, pojkar är generellt senare än flickor.

En mjölktand lossnar när den permanenta tanden växer och trycker på mjölktandens rot (som kan vara mer än 1 cm lång) så att den löses upp. Om den permanenta tanden kommer något snett, tar tandväxlingen längre tid.

En mjölktand kan inte fördröja eller förhindra den permanenta tandens framfart. Därför är det inte heller nödvändigt att ta bort mjölktänder för att underlätta tandväxlingen. Men det är bra om man hos sin tandläkare kan få kontrollera att de permanenta tänderna kommer rätt. Små avvikelser i läge och riktning ordnar nästan alltid till sig i takt med att barnet växer.


Besvarad av: Ulf Svee, tandläkare

Läs gärna om tandreglering.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring