Familjen

Kvalsterallergi - astma

Fråga:

Vår dotter är snart 11 år. För 8 veckor sedan fick hon en väldigt rethosta som höll i sig. Vi var hos läkaren, han tog prover på henne och det visade sig att hon är allergisk mot sängkvalster och fått astma. Vi beställde direkt skydd till sängen och hennes kuddar. Hon har även 5 olika mediciner som hon tar 2 gånger om dagen.

De fyra sista veckorna har hon vaknat varje natt en till två gånger, hostar några gånger och sedan får hon inte in någon luft. Hon sitter och kippar efter andan i ca 15-20 sekunder. Hon kan verkligen inte andas.

Vi har varit hos barn- och ungdomsmottagningen och de har röntgat lungorna men hittar inget fel. Detta är jobbigt både för henne och för oss.

Tacksam för svar vad det kan vara och vad vi ska göra när det händer.

Svar:

Jag ska försöka svara på din fråga om dotterns nattliga andningsbesvär, och vad jag tror de kan bero på, men först något litet om kvalster och kvalsterallergi:

Kvalsterdjuret trivs bra i mörk, fuktig och varm miljö – därför är madrasser i fuktiga hus eller lägenheter ett favoritställe! Där kan de i lugn och ro via sin tarm utsöndra de proteiner som vi sedan tyvärr kan bli allergiska mot. Kvalsterallergi är därför mycket vanligare hos barn och ungdomar i fuktiga och varma södra och västra Sverige och mycket mindre vanligt i torrare och kallare delar av landet som i Norrlands inland.

De vanligaste symtomen på kvalsterallergi är att man vaknar nästäppt eller med rinnande ögon på morgonen, och ibland också med andningsbesvär.

Men även om allergitester påvisar allergi så är det faktiskt så att astma eller hosta inte alltid behöver vara orsakade av en påvisad kvalsterallergi. Testerna är så känsliga att de kan ge så kallat positivt utslag även om man inte har några symtom.

Ni verkar ju ha fått kloka råd runt detta svåra ämne kvalstersanering. Det viktigaste är att söka minska luftfuktigheten. Därtill brukar man få råd att skaffa sängskydd just som ni gjort.

Jag antar att en del av din dotters fem olika mediciner är för behandling av hennes astma, och att ni faktiskt också använder dem? Det låter mycket med fem olika mediciner! Kanske är vissa av dem mot ögon- och näsbesvär? Det är ju förstås viktigt att man alltid får veta exakt vad varje medicin ska hjälpa mot, för då ökar också viljan att använda dem, tror jag.

Om din dotter nu ändå har nattliga andningsbesvär så måste ni först och främst få hjälp att utesluta att det inte beror på att hennes astma fortsätter ”spöka” trots medicinerna. Ni skriver att hon gjort lungröntgen, men jag gissar att hon också har genomgått något test av lungfunktionen? De flesta 11-åringar brukar klara av att genomgå olika utandningstest, t ex eller spirometri- eller PEF-test. Det är viktigt att se att inte besvären orsakas av att medicinerna inte hjälper och hon har kvar sin astma.

En vanlig orsak till andningsbesvär både dag- och nattetid hos unga tjejer (och ibland också hos killar) är att de upplever att de inte får luft, fast de faktiskt får luft.

Det är väldigt ångestfyllt att uppleva andningsbesvär, och ibland räcker det faktiskt att oroa sig för att drabbas av nya andningsbesvär för att de ska dyka upp. Kan det faktiskt vara så att hon har en bra kontroll på sin astma nu, men ändå blir orolig för att inte kunna andas och ett det faktiskt är därför hon (och ni) upplever att hon inte kan andas?

Besvarad av: Henrik Arnell, barnläkare, överläkare

Läs gärna expertsvaret om allergi mot damm eller kvalster.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring