Familjen

Webbkurs i HLR och första hjälpen för vuxna

Varje dag drabbas cirka 15 personer av hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige, de flesta av dessa sker i hemmet. Även på arbetsplatser och bland medmänniskor ute i samhället sker akuta sjukdomsfall och olyckor varje dag. Att ha kunskaper i hjärt-lungräddning (HLR), hjärtstartare och första hjälpen kan vara avgörande om en kollega, medmänniska eller anhörig faller ihop bredvid dig.

Mamma med övningsdocka i tittar på webbkursen i HLR på sin laptop.

Att ha tränat praktiskt är ofta det som avgör om vi vågar agera i en akut situation. När något akut händer har hjärnan inte tid att tänka och komma ihåg saker, utan det är ofta muskelminnet som agerar. För att kunskapen ska sitta just i vårt muskelminne behöver vi träna praktiskt då och då.

HLR och första hjälpen för vuxna - nu webbaserat

För att kunna nå ut till fler på ett mer flexibelt och tillgängligt sätt har Trygg-Hansas samarbetspartner, utbildningsföretaget Life in Mind, tagit fram ett webbaserat sätt att lära sig HLR med hjärtstartare och första hjälpen.

Camilla Thurell, grundare av Life in Mind som har över 25 års erfarenhet av att utbilda i HLR är din kursledare genom hela kursen.

– Jag känner mig otroligt stolt över att vi har skapat den här webbkursen. Under alla mina år jag har jobbat med detta har jag sett svårigheterna för både företag och privatpersoner att få till kurser i HLR. Detta är framtidens sätt att lära sig HLR, det är jag helt säker på! säger Camilla.

I webbkursen lär du dig de livsviktiga stegen om du träffar på en livlös person, hur du hjälper någon som har satt i halsen och hur du använder en hjärtstartare. Du får också lära dig om vanliga akuta olycksfall och sjukdomsfall såsom bröstsmärtor, stroke, diabetes, kramper, fallolyckor, blödningar, brännskador med mera. Kursen innehåller filmer, texter och kontrollfrågor för att testa att du har förstått innan du går vidare till nästa avsnitt. Övningsdocka och övningshjärtstartare ingår så att du kan öva varje moment praktiskt mot pedagogiska filmklipp.

Kursen har samma innehåll och kvalitet som en traditionellt fysisk kurs med skillnaden att du kan göra den hemifrån, och om du vill; tillsammans med hela din familj. Arbetsgivare kan också låta sina medarbetare gå kursen hemifrån.

– Sjukdomsfall och hjärtstopp kommer fortsätta ske, så det känns otroligt viktigt att människor ständigt utbildar sig i den här kunskapen. Med vår webbkurs kan vi erbjuda ett bra alternativ till fysiska kurser som är svårare att få till nu när världen ser ut som den gör. Att kunna ta tillbaka någon till livet är det absolut finaste man kan vara med om, säger Camilla.

Köp webbkursen för vuxna här

Köp webbkursen för barn här - 0 år till pubertet

Granskad av:

Camilla Thurell

Sjuksköterska och grundare av utbildningsföretaget Life in Mind

Trygg-Hansa samarbetar med Life in Mind

Trygg-Hansa har sedan många år tillbaka ett samarbete med utbildningsföretaget Life in Mind. Tillsammans vill vi verka för att både förebygga olyckor men också lindra skadan om olyckan skulle vara framme. Vi vill sprida vikten av att gå en kurs i HLR och första hjälpen och ge så många som möjligt kunskaper i hur man agerar i en akut situation.

Tillsammans vill vi rädda liv!

Försäkra dig och familjen

Med vår sjuk- och olycksfallsförsäkring får du och familjen ett bra skydd dygnet runt.

Läs mer och teckna sjuk- och olycksfallsförsäkring