Det är under det som längre fram i graviditeten brukar kallas vecka 3 som själva underverket oftast sker – spermiens befruktning av ägget.
Ägget befruktas i äggledaren alldeles innanför dess ”tratt”. Sädescellerna når fram till ägget utifrån och en spermie tränger in. Efter 30 timmar delar det befruktade ägget upp sig i två delar; embryo och moderkaka.
Det som ska bli ett barn kallas i början morula (latin för mullbär!) och är inte större än udden på en knappnål. Redan från början är det klart vilket kön barnet kommer att ha om embryot får fortsätta växa till ett barn, vilken färg på ögonen det kommer att få och många andra egenskaper som ligger i arvsmassan.
Det befruktade ägget flyttar sig med hjälp av flimmerhår ned genom äggledaren, mot livmodern. Det befruktade ägget börjar sedan flytta sig ned, genom äggledaren. Efter 3-5 dagar är det framme i livmodern. Där sätter sig ägget fast i slemhinnan. Vissa får dessutom en liten blödning, en så kallad nidationsblödning, cirka sju dygn efter ägglossningen.
Kan man påverka barnets kön, Vågar jag bli gravid med högt BMI, bör jag undvika bubbelpool?
Under de två första veckorna som räknas in i graviditeten är du egentligen inte alls gravid ännu. Man räknar nämligen den senaste mensens första dag som graviditetens första dag, vilket kan vara lite förvirrande.
Det är under det som längre fram i graviditeten brukar kallas vecka 3 som själva underverket oftast sker – spermiens befruktning av ägget.
I vecka 5 gör du kanske ett graviditetstest som visar det du redan misstänkt – att du verkligen är gravid. I så fall har det lilla embryot hunnit bli ett par millimeter långt.