Kalas för små barn

Till ett-årskalaset bjuder man oftast släktingar och familjens vänner.Tvååringen har i regel börjat på dagis och hunnit få några små kompisar som ni kanske vill bjuda tillsammans med deras föräldrar.

 

Hur många gäster?

 

Tänk på att det kan bli jobbigt för både ett- och tvååringen med alltför många barn i samma ålder på kalaset. Omkring 4-5 kan vara lagom.

 

Planering

 

Sätt dig ner ett par veckor före kalaset och skriv en lista på vad som ska göras och vad som måste handlas. Det blir både jobbigare och dyrare om du är ute i sista minuten.

 

Se till att gästerna får sin inbjudan åtminstone en vecka före kalaset. Bjuder ni många, glöm inte att ange o s a. Det är mycket lättare att planera när man vet exakt hur många som kommer.

 

Ange också, redan när ni bjuder in till kalaset, om ni tänker bjuda på något i matväg eller bara fika. Det underlättar för gästerna att veta det i förväg.

 

Många riktigt små barn bland gästerna? Se till att ha ett antal muggar med pip. Plasttallrikar som tål att tappas i golvet är också bra, liksom pappersduk. Då kan barnen kalasäta på sitt eget sätt.

 

Välj inte en för sen tid om det finns många riktigt små barn bland gästerna. Ett kalas vid lunchtid kan krocka med den tid då småttingarna brukar sova middag. Sen eftermiddag fungerar oftast bäst.


Text:

Anna-Lena Stålnacke, journalist


Hur länge?

 

Ett par timmar. Sedan kan det bli tröttsamt för den lilla födelsedagsfiraren.

 

Tema

 

Mer för de vuxna. En härlig picknick för stora och små kan vara ett roligt sätt att fira födelsedagen.

 

Vad ska man servera

 

Bjuder man familjens vänner planerar man kanske maten främst med tanke på de vuxna. Men det kan vara roligt att komplettera med speciell festmat för de yngsta gästerna.

 

Småbarn brukar tycka det är roligt med mat som kan ätas med händerna. Dubbla smörgåsar i miniformat, korvbitar, köttbullar, gurkbitar och morotsstavar brukar gå hem. (tänk på kvävningsrisken!)

 

Glass är ofta ett mer populärt alternativ än tårta bland de riktigt små. Strössel på glassen ser festligt ut. Muffins som de minsta kan äta själva är också en bra idé.

 

Lekar och aktiviteter

 

Behövs knappast i den här åldern. Möjligen någon enkel sånglek som småbarnen känner igen från förskolan.

 

Fiskdamm

 

Att fiska upp sin egen påse, med hjälp av någon vuxen, är roligt också för de allra minsta. Se till att innehållet är säkert och barnvänligt när gästerna är riktigt små.

 

I många familjer undviker man att ge de minsta barnen godis. Ta reda om det är så bland era gäster och fyll i så fall påsarna med goda kex och någon frukt i stället.

 

Presenter

 

Gosedjur, enkla bilderböcker, tjocka småbarnskritor och ritblock är några exempel på saker som brukar roa de minsta.

Barnförsäkring

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.