Pojke som kräks slem
Fråga:
Min son 9 år kräks slem framförallt på morgonen - det hände förra lördagen och så idag. Det tar sedan någon timma, sen är han helt ok äter som vanligt och ja, inga fel alls. Men frågan är vad beror det på, och kan/gör man något åt det?
Han äter inget annorlunda och har inga allergier.
Pojken är aktiv inom idrott och tränar 2-3 ggr i veckan.
Svar:
Att det finns mängder av slem i magsäcken och att kräkningar på morgonen därför innehåller slem beror på att våra kroppar håller på med renhållningsarbete på natten när vi sover. Då städas nämligen våra luftvägar, vars slemhinnor producerar just slem. Detta slem som transporterar inandade partiklar (som sot och damm) förs sedan av luftvägarnas så kallade flimmerhår uppåt till svalget där det sedan sväljs ned och hamnar i magsäcken.
Att din son alltså kräks upp slem på morgonen visar att lungornas renhållningssystem fungerar bra. Många spädbarnsföräldrar kan vittna om att inte bara kräkningar utan även avföringen i blöjan ofta är slemmig – särskilt då barnen är förkylda och producerar extra stora mängder slem i sina luftvägar som alltså sedan passerar ut den naturliga vägen.
Frågan är således snarast varför en 9-åring plötsligt börjar kräkas om han inte tidigare gjort det, och det är lite knepigare att svara säkert på. Det mest troliga är att han har en mycket stillsam, knappt märkbar infektion i sin mage och tarm som gör att tarmslemhinnan svullnar upp något lite och gör den lite mindre rörlig. Det kan då räcka för att magsäcken ska ”vända sig ut och in” och förpassa maginnehållet uppåt via matstrupen i stället för nedåt genom nedre magmunnen och ut i tunntarmen. Just den här tiden på året (feb) är en topp för både mag-tarminfektioner som försvårar passagen av slemmet via tarmen och leder till ökad kräkningstendens.
Men jag tycker ändå att plötsligt uppkommande kräkningar hos en nioåring bör utredas närmare. Flera viktiga sjukdomar kan ge liknande symtom, såväl sjukdomar i mage-tarm (t ex glutenintolerans) som sjukdomar i t ex centrala nervsystemet (CNS).
Därför tycker jag att du ska söka hjälp för din kille hos er familjeläkare om kräkningstendensen fortsätter – särskilt om den förvärras den närmaste tiden!
Besvarad av: Henrik Arnell, barnläkare, överläkare
Försäkra ditt barn
Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.