Familjen

Så får du ekonomisk hjälp om ditt barn råkar skada sig

Vad händer om ditt barn råkar skada sig på fotbollsplanen? En privat barnförsäkring kan ge ett ekonomiskt tillskott om du måste vara hemma och ta hand om ditt barn eller om ditt barn får bestående besvär efter skadan. Efter att Felicia brutit benet får hennes familj till exempel ut totalt 14 800 kronor från sin barnförsäkring.

Ett barn får hjälp av fotbollsdomaren att knyta sina fotbollsskor på planen.

Sextio procent av alla föräldrar som saknar en privat försäkring för sina barn säger att de inte har något behov. De tycker också att skyddet som barn får genom skolan är tillräckligt. Men barn skadar sig oftast på fritiden. Åtta av tio olyckor sker när barnen är lediga då skolans försäkring ofta inte gäller.

Många familjer får ersättning från barnförsäkringen

En genomgång visar att 11 procent av landets grundskolor saknar en försäkring som gäller på fritiden – och de flesta av försäkringarna gäller oftast bara för olyckor, inte för sjukdomar.

Under ett och samma år behandlades cirka 140 000 barn i Sverige på en akutmottagning inom öppenvården*. Bland barn mellan sju och 17 år blev över 13 000 inlagda på sjukhus till följd av olycksfall.

– Vi kan se att många familjer får användning av sin barnförsäkring varje år. Cirka 33 000** barn fick en utbetalning av oss under 2023, på grund av en skada eller sjukdom som anmälts, säger Lisa Halvorsen, personförsäkringsexpert.

Vad händer med ekonomin efter en vanlig fotbollsskada?

Nioåriga Felicia* är en flicka som har en barnförsäkring hos Trygg-Hansa. En dag när hon spelar fotboll ramlar hon olyckligt illa. Felicia får åka ambulans till sjukhuset där läkarna konstaterar att benet är brutet på två ställen och måste opereras. Felicia skrivs in inför operationen nästa dag. I och med det får hon 600 kronor i ersättning från sin barnförsäkring. Ersättningen kallas Sjukhusvistelse vid akut inskrivning.


Barnförsäkringen gör skillnad

Efter operationen ligger Felicia inlagd på sjukhuset i ytterligare två dagar. För totalt tre dagar på sjukhuset får familjen 1 800 kronor i ersättning.

Eftersom Felicia inte kan vara hemma själv och inte heller återvända till skolan direkt får hennes föräldrar turas om att ta hand om henne i två veckor. De får ersättning för Vård av barn från Försäkringskassan. Utöver det får de totalt 8 400 kronor i ersättning från barnförsäkringen hos Trygg-Hansa.

Efter ett antal veckor får Felicia ta bort gipset och hon får också stygnen kontrollerade efter operationen.

Ungefär ett år efter den ödesdigra fotbollsmatchen skickar Felicias föräldrar in tydliga foton på ärret på Felicias ben till Trygg-Hansa. Då får hon ytterligare 4 000 kronor i ersättning. Felicia har inga kvarstående besvär med benet förutom ärret. Totalt får Felicia och familjen 14 800 kronor i ersättning från barnförsäkringen.

Uppdaterad mars 2024: Trygg-Hansa

Källor:

*Socialstyrelsen 2016

**Trygg-Hansa 2023

*Felicia är ett fiktivt namn och fallet är ett exempel på en skada och vad försäkringen ger i ersättning i den här situationen.

Försäkra ditt barn

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.

Läs mer och teckna barnförsäkring