Läsarnas kalastips

Sago-charader, kvastdans, temakalas, ballonglekar...Bland läsarnas egna barnkalas-tips hittar du idéer och inspiration för en lyckad fest!

 

Tips på lekar för lite större barn i länken längst ned.

 

Ballonglekar utan (så mycket) smällar

 

På dotterns kalas ville hon ha ballonglekar. Efter lite tankemöda lyckades vi hitta på på följande:

 

Ballonghavet stormar

 

Blås upp ballonger så det finns en ballong mindre än antalet barn. Under tiden musiken spelar ska barnen hålla ballongerna i luften. (Man får inte slå en ballong till sig själv, utan skjutsa iväg den ordentligt så det inte blir något fusk.) När musiken tystnar ska man försöka fånga en ballong. Den som blir utan får ett poäng (och får fortsätta vara med). Man håller på tills bara ett barn saknar poäng, och därmed vinner, eller tills man tröttnar.

 

Ballongbingo

 

Alla barn får tre ouppblåsta ballonger. (Har man ont om ballonger kan alla använda samma tre också.) De blåser men vuxnas hjälp upp en ballong i taget och släpper den så att den far iväg i vardagsrummet. Beroende på var den landar ger den olika många poäng. Golvet ger ett poäng, en matta kanske ger två, soffan tre, fåtöljerna och pianot fyra och soffbordet fem. (Taklampan ger tio!) Den som får flest poäng sammanlagt vinner.

 

Balloween

 

Till slut får alla barn måla en ballong så skräckinjagande det går. Den ska de ta med hem och skrämma föräldrar och syskon med om de försöker tigga av godiset från fiskdammen.


Insänt av: Håkan Karlsson

 

CUP-kalas för sportintresserade barn

 

Mina söner är väldigt sport intresserade. Vi brukar anordna CUP-KALAS!

Lika uppskattat år efter år!

Alla tar med sig bandy-klubba, vi delar upp två lag. Två halvlekar.

I halvlek grillar vi korv m bröd.

Avslutar på filtar och pustar ut med saft och glass.


Insänt av: Malin

 

Slipp getingar i saften!

 

Då mitt barn fyller år på sommaren, kan det innebära att getingarna dras till kalaset.Då har jag gjort plastlock till glasen av "oh-plast" med ett snitt i mitten för sugröret, så att getingarna inte kan leta sig ner. Locket kan dekoreras med barnets namn/figur så är det inga problem att veta vems glas det är.

 

Man kan även anordna en sagotur i skogen, där varje station bjuder på någon lek eller något gott att äta.


Insänt av: Jessica Brogren

 

Djungelkalas för femåringen

 

Jag älskar att fixa kalas för mina barn. Men det bästa och roligaste var nog djungelkalaset för min dotter som blev 5 år.Vi bor i en fyra men vi använde bara halva stora rummet som yta.Jag hade tagit ett sådant partytält som är så populärt och fällt upp.

 

Sedan dekorerade jag den med tyger som kunde förknippas med djungel, mycket grönt blev det. Saker som redan fanns i stora rummet flyttades inte utan fick bli med i dekorationen, tex akvariumet blev fin belysning.

 

Jag hängde även upp kramdjur (bland annat apor) och bananer Barnen fick måla sig själva med ansiktsfärg och det hela blev mycket lyckat. Mitt tips är att utnyttja det man har hemma. Man måste inte alltid köpa saker, för barnen är det nytt ändå!!!!


Insänt av: Patricia

 

Tema med utklädda vuxna

 

Vårt bästa festtips är att vid temakalas, typ pirat eller prinsesskalas, att även födelsedagsbarnets föräldrar är utklädda. Det brukar bli mycket populärt, tex pappa som den läskiga kapten Krook som kommer med skattkartan till den gömda skatten av godispåsar. Eller den vackra prinsessan Rosenknopp som berättar en magisk saga innan tårtätandet!


Insänt av: Jessica Olsson

 

Egna rit- och målahäften

 

När min dotter fyllde 8 år gjorde jag ett häfte till barnen som jag la vid deras tallrikar vid bordet. Häftet bestod i allt möjligt: Fylla i färg i figurer, gåtor, labyrinter, finn fem fel mm.

Ett bra sätt få barnen sysselsatta så att de sitter kvar en stund efter tårtan och inväntar de andra.


Insänt av: Erika Fleischanderl

 

Blåsa bomulllstuss

 

Låt barnen sitta runt t ex tv-bordet, hakorna skall vara lutade mot bordet, släpp ner en bomullstuss och låt barnen blåsa den mot varandra. Det gäller att inte bli träffad utan skydda sig genom att blåsa bort den från sig. Den som undgått att bli träffad vinner.


Insänt av: Hans Johansson

 

Wild kids kalas med tävling i lag

 

Det bästa kalaset och ett otroligt uppskattat kalas var när vi hade Wild Kids kalas. Vi delade in barnen i två lag. Det ena laget fick vita t-shirts och det andra röda. Sedan fick de tävla mot varandra.

 

Tävling ett var balans att gå på ett snöre i fem meter utan att trilla av. Gjorde man det fick man börja om och det lag som kom först över med hela laget till andra sidan fick fem tigertassar (poäng).

 

Tävling två Kasta kottar i en rund skål. Alla kastar en gång var under lite stress - man ska hinna kasta så många kottkast som möjligt under 2 minuter. Sedan får man så många tigertassar som man fått i kottar i skålen.

 

Tävling tre var att kasta stövel i en hink: Den som får i stöveln får fem tigertassar till sitt lag. Sedan avslutar man med lite drinkar och popcorn och en kul godispåse. Under tiden lagen festar, så utses det vinnande laget. Vinsten kan vara medaljer i form av tigertassar. På det här temat kan man hitta på hur mycket kul som helst.


Insänt av: Åsa Andersson

 

Hemmabio

 

Vi hade nyligen ett bio-kalas för min son som fyllt 8. Inbjudningskorten ordnades så att de var som en biobiljett. Projektor och film ordnades och gardinen med spänt lakan över blev en bra bio-duk. Popcornstrutar gjorde jag själv, köpte även små pepsimuggar med lock och sugrör på närmsta grill. Satte ut sittpuff, kuddar och filtar på golvet där barnen kunde sitta mysigt. Chips-skålar placerades ut mellan barnen. Lyckat men massa popcorn och chips att städa upp.


Insänt av: Sabina Sassila

 

Charader från sagornas värld

 

På våra senaste barnkalas har vi haft gissa vilken sago/filmfigur lek där jag och min man imiterar pippi, Madicken m fl genom citat från böcker och filmer. Barnen är väldigt duktiga och kan mer än man tror. Man får anpassa figurerna efter barnens ålder.En kul lek tycker alla! Be någon annan vuxen fördela vem som ska svara (av de som räcker upp handen) så blir det lite rättvisare och skådespelarna (föräldrarna) kan koncentrera sig på imitationen!


Insänt av: Annika Sauter

 

Inte nudda marken-bana

 

Jag har två barn varav ett fyller på sommaren och ett på vintern, båda uppskattar väldigt mycket långa härliga "inte nudda marken" banor.

Fungerar lika bra inne som ute. Tag vad du haver - stolar bord, plankor, stockar mm beroende på ålder på barnen så kan man göra den svårare genom att lägga till en vipp-planka, eller kanske en skateboard som man ska åka på en bit och sen putta tillbaka. Härligt uppskattat av alla både unga som vuxna gäster som går banan om och om igen.


Insänt av: Lena Blixt Landgren

 

Kvastdans

 

Barn gillar ju att dansa!

Pröva att sätta igång dansen genom att ta upp den gamla kvastdansen. Den sätter fart på dansen.

Barnen dansar två och två och den som blir över får dansa med en kvast som den sedan ska lämnas över till ett par som splittras och den ena får ta över kvasten.

Man kan ha flera kvastar på gång om man är jämna "par" eller många barn.


Insänt av: Gunnel Bodin

 

Lego-kalas

 

Vår nyblivna åttaåring älskar att bygga lego! Legokalas var önskemålet och vi tyckte det lät som bra omväxling till alla bowling-, star wars- och simkalas.

 

Vi bakade en fyrkantig tårta och la på utskurna tårtcirklar till formen av en legobit, dekorerade med grön marsipan och skrev lego i grönt på varenda cirkel. Sedan hällde vi ut allt vårt lego i fyra högar och delade in alla barnen i lag.

De olika grenarna var att bygga högsta legotornet som kunde stå av sig själv, att bygga en modell som de andra i laget gissade vad det föreställde (en från varje lag samtidigt= pictionary) och att försöka kopiera en modell som vi vuxna byggt i förväg när vi tagit bort den igen (sex till åtta legobitar tyckte vi var lagom - tre poäng för helt rätt och ett poäng för korrekta bitar). Vi hade tänkt att de även skulle beskriva en modell de hade framför sig och en lagmedlem på andra sidan ett skynke, skulle försöka bygga modellen de beskrev (utan att titta på originalmodellen), men det hann vi inte med för sen kom alla barnen i byggartagen och var helnöjda med att bara bygga fritt tillsammans.

 

“Det var det roligaste kalas jag haft - det förstår ni väl när vi byggde så mycket lego!”


Insänt av: Familjen Karlberg

 

Måla på bordet

 

Måla på bordsduken – duka bordet med vit pappersduk och låt barnen måla på den som dekoration, både roligt och känns lite busigt!


Insänt av: Maria Enge

 

Målat babylakan som fiskdamm

 

Till fiskdammen tog jag ett gammalt babylakan och ritade olika fiskar, sjöhäst, bläckfiskar,sjöstjärnor, en krok med mask, en krok med en mask som smitit, för att barnen skulle ha något att titta på medans de väntade. Det blev mycket bra!


Insänt av: Therese Lindberg

 

Dansstopp - musikstopp

 

När musiken är på dansar/hoppar alla, när det blir tyst ska alla vara still, går att vidareutveckla beroende på ålder, ex - För de yngre - sitta ner, stå på ett ben etc när musiken tystnar

För de äldre (funkar åtminstone till 10 år) - lägg ut tidningar som barnen ska ställa sig på när musiken tystnar, en tidning mindre än antalet barn. Den som inte får en tidning att stå på ”åker ut” och få ta hand om musiken, så blir ingen ledsen.


Insänt av: Maria Enge

 

Statydans

 

Dans och bra musik är alltid kul, och denna lek fungerar bra för både små och halvstora barn.

Sätt på favoritmusiken och låt alla barn dansa. När du, lekledaren, stoppar musiken ska alla stå blixtstilla som statyer i den ställning de just befann sig i. Den som råkar röra på sig är ute. Sätt på musiken igen och upprepa tills alla åkt ut utom en – den som vunnit danstävlingen.

 

Skattjakter

 

Funkar i alla åldrar! ”Skattkistan”kan innehålla t.ex. låtsaspengar att handla mat/snacks för, ballonger, småprylar, serpentiner, tutor, hattar mm för festen, alternativt så avslutar man kalaset med detta och godispåsarna är skatten.

Skattjakt för de yngsta barnen – ett långt rep/snöre runt i kringelikrokar i huset leder fram till en skatt.

Skattjakt för större barn - ledtrådar i form av gåtor, uppgifter (tex chiffer) leder till skatten.


Insänt av: Maria Enge

 

Skattjakt med troll

 

Mitt tips på en lyckat fest för små barn är skattjakt. Gör en skattkarta med olika ledtrådar. Vid varje ledtråd finns en häxa eller ett troll som ger dom en ny ledtråd tills de kommer till skatten som kan innehålla godis till alla och tandborstar eller varför inte en trollkarl.


Insänt av: Sofie Andersson

 

Enkel skattjakt med bilder

 

Till vår sons kalas fotade vi olika platser på gården och hängde upp bilderna så den första visade bilden platsen där den nästa fanns osv, sista bilden visade vår soffa inne, där godispåsarna stod uppradade när barnen kom in.

Uppskattad jakt för de mindre barnen som inte kan läsa eller förstå karta ännu!


Insänt av: Harald Moberg

 

Leka själva

 

Vår fyraåring och hennes kompisar var jättenöjda över att bara få leka med varandra och alla leksaker när de ätit tårta - dra ned ambitionsnivån och slit inte ut er, kära medföräldrar! Fast en fiskdamm eller dylikt på slutet är såklart inte fel…


Insänt av: Therese Bäck

 

"Pluto"

 

En rättvis lek utan vinnare och förlorare, men födelsedagsbarnet kan ju få vara Pluto först av alla. Så här går den till:

"Pluto" (ett barn) ligger på golvet med ansiktet i golvet. Det andra står i en ring med händerna på ryggen.

Ett av barnen i ringen får ett "ben"(någon lämplig leksak).

Barnen i ring ropar:

ALLA HÄNDER BAKOM RYGGEN, NU FÅR PLUTO VAKNA.

Pluto sätter sig upp på knä och skäller på den han/hon tror har benet.

Det barnet skall då visa upp sina händer.

Detta upprepas tills Pluto gissar rätt.

Barnet med benet blir ny Pluto medans den gamla Pluto får ge benet till ett annat barn i ringen.

Det är bra om men som vuxen styr upp så att alla får vara Pluto!


Insänt av: Bruno Andersson med döttrarna Greta och Signe

 

Gör egna partyhattar

 

Något som barnen brukar gilla är partyhattar, och istället för att köpa partyhattar kan man låta barnen göra sina egna hattar, tex i väntan på maten.

 

Det är mycket enkelt att klippa ut mallar till en vanlig struthatt och när barnen målat sin hatt är det bara att tejpa ihop och fästa ett snöre i den som håller fast hatten under hakan.

 

Vill man lyxa till det kan man ta fram lim och glitter, piprensare och annat pyssel som sätter lite extra fräs på hattarna.


Insänt av: Sofie Gunninge

 

"När jag blir stor..."

 

Låt barnen sitta i ring, fråga var och en vad de vill bli när de är stora.

De har ofta redan tidigt ideer om vilka yrken de vill bli.

Intressant och lärorikt att presentera sina "drömmar".

Barn gillar att tas på allvar.


Insänt av: Sven-Olof Berglund

 

Bygga fågelholkar

 

Här kommer ett tips på kalas för de barn som gillar att snickra och bygga med brädor.

 

Vi hade snickarkalas när min son fyllde 8 år. Vi hade förberett sågade brädor för att bygga en fågelholk. Vi satte upp en enkel beskrivning så att barnen själva kunde spika och eller skruva ihop sin fågelholk. 6 brädor till varje barn var sågade. De skruvades och spikades, vi hade lånat ihop några extra hammare och enklare skruvdragare. Barnen arbetade i par och på så sätt kunde de hjälpas åt att hålla och diskutera hur fågelholken skulle konstrueras så att alla sågade brädor hamnade på rätt plats. Vi höll till i garaget och tog extra hjälp av morfar för att hjälpa till med snickrande.

 

Alla barnen fick ta med sig en fågelholk hem. I godispåsarna hade jag köpt billiga måttband i form av en nyckelring på biltema, på byggmax köpte vi en snickarpenna och själva påsarna hade jag fått på bauhause, lite godis fanns oxå i påsarna. Efter snickrande bjöds det på grillad korv och glasspinne.


Insänt av: Therese

Försäkra ditt barn!

Med vår barnförsäkring är ditt barn försäkrat dygnet runt mot sjukdom och olycksfall.