Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Bada säkert i sommar

shadow

Svenskarna gillar att bada i havet. Efter det väljer man helst pool och sist på önskelistan ligger bad i sjö. Men oavsett var du väljer att bada finns det sådant som är viktigt att tänka på för att badet ska bli säkert.

Rent vatten och högre säkerhet lockar svenskarna att skippa sjön och istället bada i pool. Havet är dock den mest populära badplatsen. Det visar en undersökning från Trygg-Hansa.

Drygt 4 av 10 svenskar föredrar att bada i havet. Som främsta skäl anges renare vatten. På västkusten är havsbadet särskilt populärt, där säger nästan 7 av 10 att de allra helst badar i havet.

När havet är för kallt eller för långt borta är poolen det näst bästa alternativet. Nästan 3 av 10 svenskar badar helst i en pool eller bassäng. Anledningen är i många fall att vattnet är renare, men också att det känns säkrare i poolen och att det är lättare att ha översikt över barnen.

Sjöar är de minst populära badplatserna. Bara var fjärde svensk föredrar att ta ett bad i en sjö.

Tips för säkra bad i sommar

• Dyk inte i okänt vatten.

• Simma inte under bryggor eller hoppställningar.

• Simma inte på öppet vatten utan längs med stranden.

• Lämna inte barn ensamma i närheten av vatten.

• Vattenleksaker ska bara användas under uppsikt.

• Bada tillsammans med någon och håll uppsikt över varandra.

• Drick inte alkohol i samband med bad

Mer om barn och vatten:

Ska spädbarn ha flytväst?

Rädd för att bada

play-button
shadow

Don't Drink and Dive

Under vissa sommarmånader tar vattenolyckor fler liv än trafikolyckor. De flesta som drunknar är män, och de flesta har druckit alkohol. Se vår film och ta del av några tänkvärda råd.

Se filmen härarrow
Bebis sitter på en brits och blir undersökt av BVC-sköterska
shadow

Vad är BVC?

BVC är en förkortning av barnavårdscentral. På BVC arbetar en distriktssköterska eller barnsjuksköterska, som är nyckelperson i verksamheten.

Läs merarrow