Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Första doppet farligast

shadow

Sommarvärmen kan komma hastigt ibland och trots att det fortfarande är mycket kallt i hav och sjöar väljer många att ta ett dopp. Men det kyliga vattnet kan vara farligt och under april och maj sker många drunkningsolyckor.

Enligt en undersökning genomförd av Svenska Livräddningssällskapet i april 2012, uppgav 6 av 10 svenskar att de kan tänka sig att ta ett dopp eller längre bad i vatten kallare än 17 grader. Ett dopp i kallt vatten kan vara uppfriskande, men man utsätter också sin kropp för en mängd reaktioner den inte är van vid.

Vid bad i riktigt kallt vatten bombarderas hjärnan av impulser från huden vilket leder till att andningen ökar kraftigt. Den ögonblickliga inandningen är så stark att den kan leda till att även en person som har ansiktet under vattnet ofrivilligt andas in, vilket i värsta fall kan leda till drunkning. Läs om åtgärder vid kraftig nedkylning.

Få har simmat 200 meter

Enligt en undersökning genomförd av Trygg-Hansa uppger bara 4 av 10 svenskar att de simmat 200 meter under det senaste året. Att kunna simma 200 meter är den simkunnighetsdefinition som fastslagits av de nordiska livräddningsorganisationerna och den används också i skolans läroplan. Det är dock viktigt att simma regelbundet för att färdigheten ska behållas.

Tips inför bad i kallt vatten

• Om du är osäker på om du kan simma 200 meter, undvik kallt vatten och se istället till att träna i varmare vatten först.

• Om vattnet är riktigt kallt, undvik att doppa huvudet.

• Ha alltid sällskap när du badar. Om något skulle hända kan du snabbt kan få hjälp.

Expertens råd om barn och vatten:

Ska spädbarn ha flytväst?

Rädd för att bada

shadow

Bada säkert i sommar

Svenskarna gillar att bada i havet. Tvåa i popularitet är poolen och därefter kommer bad i sjö. Kolla in våra tips för säkra bad i sommar.

Läs mer
shadow

Slitstarka och giftfria regnkläder

Några märken på regnkläder återkommer som vinnare i tester år efter år. Och vissa företag arbetar aktivt med att minimera innehållet av giftiga kemikalier.

Läs mer