Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Trygg på sjön

shadow

Båtvett innebär att ha den kunskap, det omdöme och den hänsynsfullhet som behövs för att på ett riktigt och säkert sätt kunna umgås med båtar, vatten, stränder och dess invånare – såväl människor som växter och djur.

Det drunknar omkring hundra personer i fritidsbåtsolyckor varje år. Av dessa drunkningar sker tre fjärdedelar i små, öppna båtar och mer än hälften på insjöar och andra skyddade vatten.

Men alla dödsfall i vatten beror inte på drunkning. Många fryser ihjäl.
Lär dig hur du kan överleva längre i kallt vatten. Det kan vara de extra minuterna som gör att hjälpen hinner fram i tid.

Här är några grundläggande råd: Ligg still, men för att kunna göra det måste du ha flytväst eller någonting att hålla dig i. All rörelse kyler då du pumpar ut det uppvärmda vatten du har närmast kroppen och nytt kallt vatten strömmar till.
Kryp ihop i fosterställning, eller om ni är flera som hamnar i vattnet – håll er tätt ihop för att minska värmeavgivningen. Kläder värmer även i vatten. Vind- eller vattentäta plagg ytterst hindrar vattengenomströmningen. Läs mer om hur du hjälper någon som blivit kraftigt nedkyld.

Text:
Eva Gärdsmo Pettersson och Gisela Zeime, journalister

Sex livsviktiga tips:

Överlasta inte båten. Gör man det tar den lätt in vatten om någon rör sig oförsiktigt eller det kommer en våg.

• Stå inte upp i båten. Inte ens för att kissa. Det är en mycket vanlig drunkningsorsak, liksom att stå upp när man fiskar eller byter roddare. Använd öskaret som potta.

Överskatta inte din simförmåga. Med kläder på och utan flytväst klarar de flesta inte mer än tio meter.

Stanna kvar vid kantrad båt. Stanna kvar vid båten om den flyter – och vänta på hjälp. Endast den som har flytväst får lämna båten och simma mot land.

Använd flytväst. Nästan alla drunknade har saknat flytväst. Se till att både vuxna och barn har flytvästar för rätt vikt och som de trivs i – och gör till en vana att alltid använda dem på sjön. Läs artikeln med goda råd om att välja rätt flytväst.

Ingen alkohol på sjön. Hälften av alla drunknade har alkohol i kroppen. Alkohol påverkar balans och omdöme och förkortar överlevnadstiden i vatten.

shadow

Trygg på sjön

Med båtvett kan många drunkningsolyckor förhindras. För den som hamnar i vattnet är det ofta vattnets kyla som gör läget kritiskt. Läs mer och få livsviktiga tips.

Läs mer
shadow

Rökning, alkohol, droger under graviditet

Både rökning, alkohol och droger påverkar det växande fostret när du är gravid. Här hittar du fakta om varför du bör avstå från sådant under graviditeten.

Läs mer