Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Sommarsimskola för barn

shadow

Att kunna simma omfattar mer än att bara kunna simma en viss sträcka. Det handlar även om att lära sig vilka risker som är förknippade med vistelse i och vid vatten, så att du och ditt barn kan känna er trygga när ni är i vattennära miljöer. Därför anordnar Svenska Livräddningssällskapet, med stöd av Trygg-Hansa, sommarsimskolor på över 200 platser runt om i landet.

Det är stor skillnad på att gå simskola i pool eller i öppet vatten. I poolen är det varmt, klart, ljust vatten och du ser botten hela tiden. Ute har vi ofta mörkt, kallt vatten och botten kan variera. Därför är det väldigt viktigt att barnen får möjlighet att lära känna de olika förhållanden som råder i hav och sjö. Om det skulle ske en olycka har man lättare att klara sig oskadd om man lärt sig vattenkunskap i öppet vatten.

Vattensäkerhet och simkunnighet

Sommarsimskola för barn drivs och anordnas av Svenska Livräddningssällskapet och fokuserar på vattensäkerhet och simkunnighet. Barn mellan 5-12 år kan gå i sommarsimskola, all undervisning sker utomhus och barnen får lära sig allt från vattenvana och solvett till praktiska simövningar och att kasta livboj. Övningarna handlar till en början om att kunna balansera, orientera sig och flyta i vattnet.

Tusentals barn i sommarsimskolor

Trygg-Hansas vision är att inga barn ska behöva drunkna, därför samarbetar vi med Svenska Livräddningssällskapet och möjliggör och stöttar sommarsimskolornas verksamhet. Med stöd från Trygg-Hansa utbildar Svenska Livräddningssällskapet nya simskolelärare varje år och tusentals barn får möjlighet att gå i sommarens simskolor.

Intresserad? Ta kontakt med en simskola som passar er. Mer information hittar du på sommarsimskola.se  där också många av sommarens simskolor finns registrerade.

Att notera: Simskolorna ansvarar för att deras respektive kontaktuppgifter är korrekta. Kostnaden för att delta varierar från simskola till simskola.

Uppdaterad mars 2021
Trygg-Hansa

play-button
shadow

Vatten + barn = håll uppsikt

Att hålla koll på barnet hela tiden när det är på stranden och i vatten – det är den säkraste metoden för att undvika olyckor.

Se filmen härarrow
shadow

Bada säkert med ditt barn

Att vistas vid sjöar, pooler och hav hör sommaren till. Här är några saker du bör tänka på för att lära ditt lilla barn vattentrygghet och för att bada säkert.

Läs merarrow