Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Badvett!

shadow

I Sverige har vi 96 000 sjöar och 2 500 kilometer strandremsa – så de flesta av oss har aldrig särskilt långt till vatten. För att du ska kunna njuta fullt ut är det dock bra med lite kunskap om vad du ska tänka på när du är i eller i närheten av vattendrag, sjöar, pooler och hav.

Varje år drunknar drygt 100 människor i Sverige. Av dem är ungefär nio stycken barn. Vi har tillsammans med vår samarbetspartner Svenska Livräddningssällskapet (SLS) en nollvision – inga barn ska drunkna i Sverige! För att nå vår nollvision arbetar vi tillsammans för att förmedla vikten av vattenkunskap och har också tagit fram vårt program Babybojen som hjälper föräldrar att lära sina små barn att flyta hemma i badkaret eller badbaljan.

Men att bada är en naturlig del av sommaren och givetvis inget du ska avstå på grund av rädsla. Om du istället lär dig mer om hur du ska agera i och nära vatten kan du slappna av och bara ha roligt! I tipsrutan nedan kan du ta del av våra råd för mesta möjliga trygghet när du och dina barn badar i sommar.

Båtvett

Undersökningar visar att 8 av 10 som drunknat i samband med att de fallit överbord skulle ha klarat sig om de använt flytväst, så flytvästen är en billig livförsäkring. När du köper flytväst, tänk efter hur den ska användas och vem som ska ha den på sig. Ta hänsyn till simkunnighet och vattenvana. Köp bara flytvästar som är CE-märkta, oavsett modell. Läs mer om bra flytvästar.

Tänk också på att det inte bara är i fritidsbåtar flytvästen är bra att använda. Vid fiske från stränder, bryggor och klippor ger den också en bra trygghet. Små barn som leker i och vid vatten kan använda räddningsväst som en extra säkerhet, självklart i kombination med ständig tillsyn.

Om du behöver låna en flytväst så finns det över 260 flytvästdepåer runt om i landet.

Råd till dig som vill bada säkert i sommar

• Lämna inte små barn eller icke simkunniga barn utan tillsyn.

• Bada alltid tillsammans med någon.

• Simma längs med stranden.

• Hoppa eller dyk inte på okänt vatten.

• Knuffa aldrig i eller håll fast någon i vattnet.

• Simma inte under bryggor eller hoppställningar.

• Spring inte på bassängkant eller brygga, du kan halka.

• Ropa bara på hjälp om du är i nöd.

• Undvik uppblåsbara leksaker på öppet vatten.

• Meddela alltid var ni ska bada och när ni tänker komma tillbaka.

• Lek inte med livräddningsmaterial

Expertens råd om barn och vatten:

Ska spädbarn ha flytväst?

Rädd för att bada

shadow

Simkunnighet

Bebisar från tre månader och uppåt kan delta i babysim. Och när barnet är ännu lite äldre är det kanske dags för simskola?

Läs mer
shadow

Gravid vecka 35

Vila, promenera... förbered förlossningen! Det kan kännas bra att läsa på om smärtlindring och att skriva ett förlossningsbrev vid den här tiden.

Läs mer