Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Vatten + barn = håll uppsikt

shadow

En dag på stranden. Barnen leker så bra med varandra och vattnet är grunt. Visst är det lockande att slappna av och läsa den där boken du längtat efter, eller att ge dig tid att lyssna på din favoritpodd? Men tänk på att du måste hålla koll på barnen hela tiden när de är på stranden, det är den säkraste metoden för att undvika olyckor.

Det händer inte ofta att barn drunknar i Sverige, men det händer. Och då går det fort och ofta helt utan ljud. Inget plask, inga rop på hjälp. Lämna därför aldrig dina barn utan uppsikt, inte ens i grunt vatten. Små barn ska aldrig vara längre bort än att du når dem.

Simkunnighet är en fråga om mognad

Barn som är yngre än fyra år är vanligtvis inte mogna att lära sig simma. När de blir äldre och lär sig, så håll ändå koll på dem när de är i vattnet. Det är så lätt att överskatta deras förmåga och tro att de klarar sig bättre än de gör!

Lär dig hjärt- och lungräddning

Någon som har varit på väg att drunkna behöver snabbt få hjärt- och lungräddning. Det är bokstavligt talat livsavgörande. Svenska Livräddningssällskapet erbjuder kurser för både stora och små som vill bli livräddare. Varför inte passa på redan nu i sommar?

Båtsommar?

Barn som inte kan simma ska alltid ha en räddningsväst, som i princip är en flytväst med krage. Låt den sitta på även när barnen bara är på bryggan. Läs om bästa flytvästarna för barn.

Är det en liten öppen båt ni åker med? Tänk på att inte resa er och byta plats i onödan när ni är ute på sjön. Om ni måste, så se till att göra det en i taget.

Goda råd för baddagar med barnen

• När barnet är i eller i närheten av vatten, lägg bort mobilen, läsplattan och boken och håll uppsikt.

• Små barn i vatten ska alltid vara på gripavstånd så att du direkt kan nå dem om något händer, ta chansen att ha en mysig stund med ditt barn i vattnet.

• Även om barnet kan simma, håll uppsikt. Särskilt i början av sommaren när vattnet fortfarande är kallt.

• Barn ska alltid ha flytväst när man åker båt, men det är viktigt även på bryggan. Små barn rekommenderas att ha räddningsväst som vänder barnet rätt om det hamnar i vattnet.

• Låt inte äldre barn passa de yngre, det behövs alltid en vuxen!

Expertens råd om barn och vatten:

Ska spädbarn ha flytväst?

Rädd för att bada

play-button
shadow

Så hanterar du en livboj

I den här filmen får du lära dig hur du använder en livboj och hur du ska agera om olyckan skulle vara framme när du är i närheten.

Se filmen här
shadow

Stukad fotled och kylande omslag

Har barnet trampat fel och gjort sig illa? Vid en fotledsstukning hjälper högläge och kylande omslag. Hur känner man igen en fraktur? Läs expertens tips.

Läs mer