Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Första doppet farligast

shadow

Sommarvärmen är alltid efterlängtad och trots att det fortfarande kan vara kallt i hav och sjöar väljer många att ta ett dopp. Men det kyliga vattnet kan vara farligt och under april och maj sker av den orsaken många drunkningsolyckor.

Ett dopp i kallt vatten kan vara skönt uppfriskande, men man utsätter samtidigt sin kropp för en mängd automatiska reaktioner. Vid bad i riktigt kallt vatten får hjärnan impulser från huden vilket leder till att andningen ökar kraftigt. Den ögonblickliga inandningen kan vara så stark att den kan leda till att den person som har ansiktet under vattnet ofrivilligt andas in, vilket i värsta fall kan leda till drunkning. Här kan du läsa mer om åtgärder vid kraftig nedkylning.

Att underhålla sin simkunnighet

Har du provat att simma 200 meter varav 50 meter på rygg under det senaste året? Så lyder den simkunnighetsdefinition som har fastslagits av de nordiska livräddningsorganisationerna och den används också i skolans läroplan. En undersökning genomförd av analysföretaget Novus i maj 2015, på uppdrag av Trygg-Hansa, visade att endast 4 av 10 vuxna kunde svara ja på frågan om att kunna simma 200 meter. Det är viktigt att simma regelbundet för att färdigheten ska underhållas.

Granskad mars 2021:
Alexandra Björnsson
Barnens försäkringsexpert, Trygg-Hansa

Tips inför bad i kallt vatten

• Om du är osäker på om du kan simma 200 meter varav 50 meter på rygg, undvik kallt vatten och se istället till att träna i varmare vatten först.

• Om vattnet är riktigt kallt, undvik att doppa huvudet.

• Ha alltid sällskap när du badar. Om något skulle hända kan du snabbt kan få hjälp.

Expertråd om barn och vatten:

Ska spädbarn ha flytväst?

Rädd för att bada

play-button
shadow

Vatten + barn = håll uppsikt

Att hålla koll på barnet hela tiden när det är på stranden och i vatten – det är den säkraste metoden för att undvika olyckor.

Se filmen härarrow
shadow

Vuxna kan också behöva simträna

Kan du simma 200 meter vara 50 meter på rygg? Så lyder den nordiska definitionen på simkunnighet. Faktum är att många har en övertro till den egna simkunnigheten. Det är viktigt att underhål…

Läs merarrow