Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Babybojen – Introduktion

play-button
shadow

Varje år drunknar drygt 100 människor i Sverige. I snitt nio stycken är barn. Drunkning är en av de vanligaste dödsolyckorna bland barn mellan 1-6 år och de flesta barn drunknar innan de har hunnit lära sig att simma.

Tillsammans med vår samarbetspartner Svenska Livräddningssällskapet (SLS) har Trygg-Hansa en nollvision – inga barn ska drunkna i Sverige! För att nå dit arbetar vi tillsammans för att förmedla vikten av vattenkunskap och har bland annat tagit fram programmet Babybojen, som hjälper föräldrar att lära sina små barn att flyta hemma i badkaret eller badbaljan.

Att kunna flyta är nämligen det första steget för ökad säkerhet i och vid vatten. Det handlar inte bara om att plaska runt på rygg i några minuter utan ger också vattenvana och lär barnet att känna trygghet, ha roligt i vattnet och bidrar till att minska antalet drunkningsolyckor.

En del barn är riktiga badgalningar medan andra inte trivs alls med att förvandlas till ett russin. Oavsett hur ditt barn är, så ger Babybojen massor med tips som kan hjälpa till att göra era badstunder fyllda av skratt och, i förlängningen, minska risken för att en olycka händer.

Badvett för små barn

Det absolut viktigaste när du badar ditt barn är att aldrig lämna det ensamt. Du måste alltid vara på gripavstånd från barnet. Om du av någon anledning måste gå iväg under badstunden så ta alltid med dig barnet. Linda in det i en handduk och låt det följa med! Låt inte heller syskon passa små barn som badar – du eller någon annan vuxen måste alltid vara nära.

Det är också viktigt att tänka på att babyhud är känslig och att du därför alltid ska känna av temperaturen innan du lyfter ner barnet i vattnet. Vattnet ska kännas varmt men absolut inte hett. En lagom temperatur är 37 grader. Med en badtermometer blir det lättare att hålla koll. Kranar där vattentemperaturen överstiger 60 grader ska förses med skydd.

Eftersom det är viktigt att du aldrig lämnar ditt barn ensamt i vattnet så ta fram det ni kommer att behöva redan innan du placerar barnet i badvattnet. Exempel på saker som kan vara bra att ha är handdukar, tvättlapp, barnolja eller barntvål, barnschampo, babyborste eller kam och leksaker.

Babybojen på tolv olika språk

Babybojen finns på tolv olika språk samt i en lättläst version. Här kan du ladda ner alla varianter som PDF.

Fler tips för en mysig badstund

• Vira in den heta vattenkranen i en våt handduk så finns det ingen risk att barnet kan bränna eller slå sig på kranen under badet.

• När barnet blivit lite större kan det vara bra att säkra badkaret med halkmatta eller självhäftande märken.

• Överskatta inte säkerheten med badtillbehör. Sugkoppar på badstolar kan lossna och badstolar kan tippa när barnet gör plötsliga rörelser.

• Ha rolig tillsammans under badstunden! Le och skratta mycket så kommer ditt barn älska att bada.

play-button
shadow

Don't Drink and Dive

Under vissa sommarmånader tar vattenolyckor fler liv än trafikolyckor. De flesta som drunknar är män, och de flesta har druckit alkohol.

Se filmen här
shadow

Språkutveckling - första året

Det nyfödda barnet känner igen moderns, och kanske även andra personers, röst och språkrytm.

Läs mer