Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Sommarsimskola

play-button
shadow

Vi föräldrar bör naturligtvis vara en del i våra barns simundervisning både genom att öva själva och att anmäla dem till simskola. I Sverige är det dock skolan som enligt läroplanens mål ska ta ansvar för att kontrollera elevernas simkunnighet. Simma ska man enligt läroplanen kunna så sent som i årskurs 6 och för de som inte klarar de uppsatta målen ska kommunen eller skolan, på lämpligaste sätt, arrangera eller anvisa utbildning i simning.

”För att få godkänt betyg i slutet av årskurs 6 ska eleven kunna simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge…”

Att vara simkunnig omfattar dock mer än att bara kunna simma en viss sträcka. Det innefattar också kunskap om de risker som är förknippade med vistelse vid och i vatten och på isar.

Sommarsimskolor

Varje år stöttar Trygg-Hansa tillsammans med Svenska Livräddningssällskapet cirka 350 stycken sommarsimskolor runt om i landet. Sommarsimskolorna är oerhört viktiga för simkunnigheten bland barn i Sverige. I simskolan ingår vattenvana och simundervisning men barnet lär sig också bland annat hur man beter sig när man badar och åker båt samt hur man larmar 112.

Här hittar du alla simskolor vi stöttar.

Expertens råd om barn och vatten:

Ska spädbarn ha flytväst?

Rädd för att bada

shadow

Badvett!

Att vistas vid vatten är härligt året runt. Men det finns några saker du bör tänka på för att kunna känna dig trygg i alla situationer.

Läs mer
shadow

Köldskada - förfrysning

Hur vet man om barnet förfrusit en nästipp, öron eller fingarna? Och vad gör man åt en akut köldskada?Läs viktiga fakta och expertens goda råd.

Läs mer