Familjen

Kloka tips & goda råd för en tryggare vardag

Babybojen del 2 – Enkla flytövningar

play-button
shadow

Att ditt barn kan flyta betyder inte bara att det kan plaska runt på rygg i några minuter. Det innebär också att barnet kan känna trygghet, ha roligt i vattnet och att risken för att drunkna minskar. Om ditt barn trivs med att leka i vattnet kan ni börja göra mer avancerade badlekar hemma från det att hen är runt nio månader.

Här nedan får du tips på enklare övningar där barnet bland annat får vänja sig vid att få vatten i ansiktet och lära sig att titta under vatten. När ni kan börja med de olika övningarna skiljer sig från barn till barn och ni får prova er fram för att se hur redo barnet är. Vanligtvis har riktigt små barn svårt för att klara övningarna så vänta gärna tills de är runt nio månader.

Vattenkannan

(När barnet är ungefär nio månader)
Använd en vattenkanna eller hink för att vänja barnet vid att få vatten i ansiktet. Barn lär sig genom att härma så bada gärna tillsammans med ditt barn och börja med att själv visa hur övningen går till. Dessutom blir det dubbelt så kul när ni båda är med i leken! Låt en mindre mängd vatten sila ner för ditt ansikte och gör sedan samma sak med ditt barn. Öka mängden vatten som rinner ner för ansiktet allt eftersom. Börja gärna med att låta ditt barn leka med vattenstrålen och häll vatten över barnets kropp så att det vänjer sig.

Bubbla

(När barnet är ungefär 1 år)
När barnet blivit lite äldre, runt ett år, kan ni börja träna på att andas ut och bubbla under vatten. Börja med att göra övningen själv och låt sedan ditt barn härma. Blås ut luft i vattnet så att det blir bubblor men sänk inte ner munnen för långt ner i vattnet. Gör övningen långsamt och tydligt. Förstärk med ett ljud från läpparna så som att en bil brummar så blir leken både roligare och lättare!

Blås en pingisboll över vattenytan

(Från ungefär 1 år)
En annan rolig övning är att ta med en pingisboll i badet. Lägg pingisbollen på vatten- ytan och låt barnet blåsa på den för att flytta den. Ett knep om barnet har svårt att blåsa tillräckligt hårt för att flytta bollen är att använda ett sugrör. Då kan de lättare få fart på bollen genom att rikta luftströmmen.

Titta under vatten

(Från ungefär 1 år)
Ni kan också öva på att titta under vattnet när barnet har fyllt ett år, men kom ihåg att det här med ålder är väldigt individuellt. Håll upp några fingrar under vattnet och låt ditt barn doppa huvudet under vattnet och titta på dem. Du kan också hålla en spegel under vattnet som ditt barn får titta i.

Babybojen på tolv olika språk

Babybojen finns på tolv olika språk samt i en lättläst version. Här kan du ladda ner alla varianter som PDF.

Läs gärna expertsvar om rädsla för vatten:

Rädd för att bada

play-button
shadow

Babybojen del 3 – Mer avancerade flytövningar

När ditt barn har klarat av de enklare flytövningarna kan det vara roligt att gå vidare till nästa nivå. Här är övningarna som hjälper ditt barn att lära sig flyta helt på egen hand.

Se filmen här
shadow

Barnsäkerhet och risker

Förebygg olyckan! Spädbarn riskerar fall och kvävningsolycka. Förskole- och skolbarn kan råka ut för förgiftning, brännskada, trafikolycka eller drunkning.

Läs mer